2014

November 2014 - Maart 2015

Al eind 2014 beginnen de eerste voorbereidingen bij de mogelijke kandidaten voor de Amerikaanse Verkiezingen. Voordat potentiele kandidaten besluiten of ze meedoen aan de race vormen ze vaak een 'verkennend comité'. Daarin mogen kandidaten fondsen werven zonder aan de strikte regels te voldoen die gelden voor officiële kandidaten. Een verkennend comité moet wel aangemeld zijn bij de Federale Verkiezingscommissie (Federal Election Committee) die toezicht houdt op campagne-financiering. Ook kondigen mogelijke kandidaten als Jeb Bush, Martin O'Malley, Chris Christie en George Pataki in deze maanden al hun political action committee (PAC) aan, waarmee ze geld inzamelen voor hun mogelijke campagne.

2015

5 maart

Republikein Mark Everson is de eerste kandidaat die zich meldt voor een mogelijk presidentschap.

23 maart

Republikein Ted Cruz is nummer twee.
Lees verder

7 april

Rand Paul is de derde. Ook hij dingt mee naar de Republikeinse nominatie.

12 april

Hillary Clinton is de eerste bij de Democraten. Ze doet het in een video, niet in een speech.

13 april

Marco Rubio voegt zich bij Cruz en Paul.
Lees verder

30 april

Bernie Sanders is de tweede kandidaat bij de Democraten.
Lees verder

3 mei

Bij de Republikeinen wordt het steeds drukker. Ben Carson is nummer vijf.
Lees verder

4 mei

En Carly Fiorina nummer zes.

30 mei

Martin O'Malley voegt zich bij Clinton en Sanders, als derde kandidaat bij de Democraten.

4 juni

Lincoln Chafee is nummer vier bij de Democraten
Lees verder

15 juni

Jeb Bush, zoon van George senior en broer van George junior, stelt zich kandidaat.
Lees verder

16 juni

Een dag later volgt Donald Trump. In zijn speech zet hij direct de toon. Zo zegt hij dat Mexico aangepakt moet worden. 'Ze sturen ons de probleemelementen. Ze hebben drugs bij zich, ze verhogen de criminaliteit, het zijn verkrachters.' Het leidt tot aanvaringen met zijn mede-kandidaten en omroep NBC besluit de Miss USA en Miss Universe-verkiezing niet uit te zenden, uit protest tegen de uitlatingen van mede-organisator Trump.
Lees verder

30 juni

Bij de Republikeinen blijft het deelnemersveld maar groeien. Chris Christie is de volgende.

13 juli

Scott Walker is de volgende Republikein. Ook Rick Santorum, Bobby Jindall, George Pataki, Jim Gilmore en Rick Perry doen mee. Ze zijn al vrij snel kansloos als blijkt dat ze niet tot de genodigden voor het eerste Republikeinse debat behoren
Lees verder

21 juli

John Kasich is de laatste Republikein die een gooi wil doen naar de nominatie. Achttien kandidaten hebben zich gemeld, het grootste deelnemersveld sinds WOII.

6 augustus

Trump eist de meeste aandacht op tijdens het eerste Republikeinse debat. Fox presentatrice Megyn Kelly confronteert hem met zijn uitspraken over vrouwen, die hij 'fat pigs,' 'dogs,' en 'disgusting animals' heeft genoemd op Twitter. Ook stelt ze openlijk de vraag of iemand met het temperament van Trump wel geschikt is om president te worden. Trump blijft er in de dagen daarna op terug komen en zegt onder andere: "there was blood coming out of her eyes, blood coming out of her wherever".
Lees verder

12 september

Rick Perry stapt al uit de race. Zijn campagne verliep tot nu toe erg moeizaam: hij had het moeilijk om donoren te vinden en scoorde ook slecht in de peilingen.
Lees verder

16 september

Tijdens het tweede Republikeinse debat haalt Trump scherp uit naar zijn concurrenten. Vooral Scott Walker en Carly Fiorina moeten het ontgelden. Maar hij zelf werd ook zwaar onder vuur genomen door zijn rivalen. Jeb Bush kwam met de opmerking: 'Ja, ik heb veertig jaar geleden marihuana gerookt'.
Lees verder

21 september

Scott Walker stopt ook. Hij laat weten teleurgesteld te zijn in de negatieve toon van de Republikeinse campagne.
Lees verder

23 oktober

Lincoln Chafee is de eerste Democraat die het voor gezien houdt
Lees verder

18 november

Bobby Jindal stopt. Na Rick Perry en Scott Walker is hij al de derde Republikein die het strijdperk verlaat. Waarnemers hadden Jindal sowieso maar een erg beperkte kans op het presidentschap toegedicht. In de peilingen haalde hij een score van minder dan 1 procent.
Lees verder

7 december

Donald Trump doet een oproep om alle Moslims de toegang tot de VS te ontzeggen. 'Tot we weten wat er aan de hand is.'
Lees verder

16 december

De nationale veiligheid en de provocatie van Donald Trump om geen moslims meer tot de Verenigde Staten toe te laten waren de hoofdonderwerpen tijdens het vijfde televisiedebat, het eerste na de aanslagen in Parijs en San Bernardino. Sindsdien zijn de zorgen om de nationale veiligheid in de Verenigde Staten behoorlijk toegenomen.
Lees verder

30 december

George Pataki stopt, wat overigens niet als een verrassing komt. Naast een gebrek aan geld, had hij een ernstig tekort aan stemmen. Hij slaagde er bovendien niet in een plaatsje op een van de grote Republikeinse tv-debatten af te dwingen.
Lees verder

2016

1 januari

Jeb Bush komt met een sarcastische advertentie waarin hij Donald Trump een gelukkig 2016 wenst en hem de kandidaat van de chaos noemt.

6 januari

Als kandidaat van de Libertarische Partij voegt Gary Johnson zich bij het deelnemersveld. Voor een kandidaat van een zogenaamde third party deed hij het goed in de peilingen, tot 9 september. Toen zette hij zichzelf voor schut door tijdens de Amerikaanse ochtendshow Morning Joe geen idee te hebben wat Aleppo was.
Lees verder

8 januari

Er ontstaat een debat over de mogelijke ongeschiktheid van Ted Cruz als president omdat hij geen 'natural born citizen' zou zijn.

17 januari

Bernie Sanders valt Hillary Clinton aan tijdens het Democratisch debat over geld dat zij aan zou nemen van de grote banken voor speeches. Clinton op haar beurt verweet hem een lakse houding in de strijd tegen de wapenwetgeving in de Verenigde Staten. Ook had ze kritiek op zijn plannen ten aanzien van de gezondheidszorg.
Lees verder

27 januari

Trump weigert deel te nemen aan het laatste Republikeinse debat voor de Iowa caucus als Fox presentator Megyn Kelly niet vervangt. Ze zou volgens hem 'te licht' zijn om het debat te leiden. Een paar kilometer van de debatlocatie in Des Moines bouwde hij een eigen feestje.
Lees verder

1 februari

Tijdens de eerste voorverkiezing in Iowa wint Ted Cruz voor de Republikeinen en Hillary Clinton voor de Democraten. Collega-Democraat Martin O'Malley komt er nauwelijks aan te pas en gooit een dag later de handdoek in de ring. Weer een dag later doet republikein Rand Paul hetzelfde.
Lees verder

9 februari

Tijdens de voorverkiezing in New Hampshire wint Trump opnieuw, maar Clinton verliest van Sanders. Bij de Republikeinen trekken zowel Chris Christie als Carly Fiorina zich terug.
Lees verder

20 februari

Na een nieuw verlies, ditmaal in South Carolina, stopt Jeb Bush met zijn campagne.

1 maart
Stephen Colbert: 'My god, what have we done Wednesday'

Op Super Tuesday wordt er gestemd in elf staten. Trump en Clinton zijn de grote winnaars. Bij de Republikeinen wint Trump er zeven. Cruz wint er drie, waaronder Texas. Marco Rubio lijkt niet opgewassen tegen Trump en Cruz na maar een staat binnengehaald te hebben. Bij de Democraten wint Clinton zeven van de elf staten, de overige vier gaan naar Sanders.
Lees verder

3 maart

De diepe verdeeldheid binnen de Republikeinse partij wordt geillustreerd door de aanval van voormalig presidentskandidaat Mitt Romney op Donald Trump. Hij zegt dat de kansen op een veilige en voorspoedige toekomst met zijn kandidatuur flink verkleind worden. Volgens Romney is Trump een 'charlatan die de Amerikaanse bevolking in de luren legt'.
Lees verder

4 maart

In een nieuwe campagnedieptepunt verdedigt Trump tijdens een debat het formaat van zijn penis. Dit na suggesties van Marco Rubio dat die nogal klein zou zijn. Kandidaat Ben Carson, die het in de eerste maanden van de campagne wel goed deed, trekt zich terug. Hij zegt Trump vanaf dit moment te steunen.
Lees verder

8 maart

HBO talkshow host John Oliver raakt een wereldwijde snaar als hij in een satirische tirade van 22 minuten inhakt van Trump's afkomst en zijn naam verbastert tot Donald Drumpf. In Michigan scoort Bernie Sanders intussen een overwinning op Clinton.

15 maart

Na een tweede Super Tuesday, waarin in Florida, Ohio, Illinois, Missouri en North Carolina wordt gestemd, stopt Marco Rubio zijn campagne als hij zelfs zijn thuisstaat Florida niet weet te winnen. Trump haalt vier overwinningen maar moet Ohio aan John Kasich laten. Clinton wint alle Democratische delegates.
Lees verder

26 maart

Bernie Sanders blijft flink tegenstand bieden aan Clinton. Hij wint de voorverkiezing in Alaska, Hawaii en Washington en op 9 april doet hij het opnieuw, in Wyoming. Kleine staten maar zijn overwinningen illustreren dat Clintons nominatie als Democratisch kandidaat niet vanzelfsprekend is.
Lees verder

19 april

Trump wint ruim in de New York primary en op 26 april haalt hij Pennsylvania, Maryland, Connecticut, Delaware en Rhode Island binnen.
Lees verder

24 april

John Kasich en Ted Cruz sluiten een pact. Kasich zal zich niet mengen in de strijd om Indiana en blijft weg uit Oregon en New Mexico. Op die manier willen ze hun kansen vergroten om Trump te verslaan.

3 mei

Het Kasich-Cruz pact heeft niet geholpen. Ted Cruz verliest dik van Trump in Indiana en besluit om zijn campagne te stoppen. Een dag later doet Kasich hetzelfde. Daarmee is Trump de enig overblijvende kandidaat voor de Republikeinen. Bernie Sanders wint in Indiana en weet de strijd om de Democratische nominatie verder te rekken.
Lees verder

11 mei

Trump weigert zijn belastingaangifte openbaar te maken, iets dat al sinds 1952 de gewoonte is voor Amerikaanse presidentskandidaten.
Lees verder

7 juni

Clinton wint de voorverkiezingen in Californie en New Jersey. Een week later wint ze ook Washington DC, waarmee ze de overwinning op Sanders feitelijk op zak heeft. Ze roept zichzelf ook uit als de Democratische kandidaat.
Lees verder

1 juli

Hillary Clinton is verhoord door de FBI over het gebruik van een privéadres voor e-mailverkeer tijdens haar periode als minister van Buitenlandse Zaken. Ze kwam onder vuur te liggen omdat ze zakelijke mailtjes had verstuurd via een privémailadres.
Lees verder

12 juli

Bernie Sanders steunt Hillary Clinton: 'She will be the next president'
Lees verder

18-21 juli

Tijdens de Republikeinse conventie wordt Ted Cruz uitgejouwd door de menigte omdat hij weigert Trump te steunen.

18-21 juli

In een lange speech accepteert Trump later die dag de nominatie als Republikeins kandidaat.

25-28 juli

Hillary Clinton accepteert de nominatie tijdens de Democratische conventie.
Lees verder

28 juli

Tijdens de Democratische conventie spreekt de Pakistaans-Amerikaanse Khizr Khan die een zoon verloor in Irak. Hij daagde Trump uit met een exemplaar van de Grondwet door hem te vragen of hij die wel had gelezen. Trump hapte en beschuldigde Khan ervan zijn vrouw op het tweede plan te zetten. Ook zei Trump dat Khan's zoon nog geleefd zou hebben als hij president was geweest in 2004. Trumps woorden bepaalden het debat na de conventies en zorgden voor een duikeling in de peilingen.
Lees verder

17 augustus

Na twee maanden eerder al Corey Lewandowski aan de kant te hebben gezet en de controversiele Paul Manafort gepromoot te hebben tot campagnevoorzitter, komt Trump met een nieuwe wijziging van zijn team. Manafort wordt alweer op een zijspoor gezet, adviseur Kellyanne Conway wordt campagne manager en Steve Bannon, de man achter het rechtse Breitbart report, wordt de nieuwe voorzitter.
Lees verder

29 augustus

Huma Abedin, de vaste adviseur van Clinton die nooit van haar zijde wijkt, gaat scheiden van haar man Anthony Weiner. De New-Yorkse politicus bezorgde de Democraten al veel problemen door de zedenschandalen waarbij hij betrokken is en voor Abedin is de maat nu ook vol.
Lees verder

31 augustus

Trump zegt dat hij een muur tussen Mexico de de VS zet om migranten tegen te houden en dat Mexico die muur gaat betalen. Dat doet hij al bij aanvang van de campagne maar Trump blijft er op terugkomen. Zoals hier, in zijn grote immigratietoespraak, direct nadat hij een overleg heeft gehad met de Mexicaanse president.
Lees verder

10 september

In een speech zegt Clinton dat de helft van Trumps aanhangers hoort in het 'mandje sneue types: de racistische, seksistische homofobe, xenofobe, islamofobe, noem maar op.' Het komt haar op grote kritiek te staan van de Republikeinen maar ook van de Democraten. Clinton bood excuses aan maar Trumps aanhangers omarmden de term als geuzennaam en lieten t-shirts, mokken en petjes met de term 'Team Deplorable' drukken.
Lees verder

11 september

Clinton verlaat de herdenking van 9/11. Ze blijkt 'oververhit' te zijn maar het is vooral een uiting van een slopende campagne en een verwaarloosde longontsteking. Het incident werd gefilmd en de Republikeinen gebruikten het om vragen te stellen over Clinton's 'zwakke gezondheid'.
Lees verder

2 oktober

Volgens de New York Times heeft Trump 18 jaar lang geen belasting betaald.
Lees verder

7 oktober

Er duikt een tape op met ruwe opnames uit het programma Access Hollywood uit 2005. Trump zegt daarin hoe hij tevergeefs probeerde een getrouwde vrouw in bed te krijgen. Ook zei hij dat je bij vrouwen alles kan flikken, als je maar beroemd bent. 'Je kan alles doen. Grijp ze in hun kruis. Je kan alles doen.' Tientallen Republikeinse partijprominenten trekken in de dagen daarna hun steun voor Trump in.
Lees verder

11 oktober

Het was haat, nijd en rancune in het tweede live-debat tussen Donald Trump en Hillary Clinton. En Trump had het nog een tikje sensationeler willen maken.
Lees verder

12 oktober

Twee vrouwen zijn naar buiten getreden die beweren te zijn aangerand door Donald Trump. Volgens Jessica Leeds en Rachel Crooks betast Trump vrouwen waar en wanneer hij wil. Bij de nu 74-jarige Leeds zou dat zo'n 30 jaar geleden zijn gebeurd tijdens een vliegreis naar New York, waarbij hij haar plotseling begon te betasten.
Lees verder

14 oktober

Een emotionele Michelle Obama reageert in een toespraak op de seksuele insinuaties van Donald Trump. 'De overtuiging dat je alles met vrouwen kunt doen. Het is wreed, het is angstaanjagend'.
Lees verder

20 oktober

Tijdens het laatste Amerikaanse presidentsdebat zegt Trump dat hij nog niet weet of hij de uitkomst van de verkiezingen zal accepteren als hij verliest. In de heftigste confrontatie tot nu toe noemt hij Hillary Clinton een 'nare vrouw'. Ze zou achter beschuldigingen van aanranding zitten aan zijn adres en ze zou de Verenigde Staten in chaos storten als ze president wordt.
Lees verder

29 oktober

Elf dagen voor de verkiezingen laat de FBI een bommetje vallen op de campagne van Hillary Clinton. De dienst heeft nieuwe e-mails ontdekt die ze als minister verstuurde van haar geheimzinnige privéserver en gaat bekijken of het onderzoek naar haar e-mailgedrag heropend moet worden. De mails werden gevonden in een onderzoek naar sexting door Anthony Weiner, de (inmiddels ex-)man van Clintons belangrijkste medewerker Huma Abedin.
Lees verder

1 november

De nieuwe email-affaire rond Clinton heeft flinke invloed op de polls. Trump loopt in, en gaat Clinton in een enkele peiling zelfs voorbij.
Lees verder

2 november

Vlak voor de verkiezingen krijgt Donald Trump steun uit een omstreden hoek. De racistische Ku Klux Klan heeft in hun officiële krant, The Crusader, openlijk steun betuigd aan de Republikeinse presidentskandidaat.
Lees verder

Algemeen Dagblad ● Erik Kersten ● November 2016