Volledig scherm
PREMIUM
Tiffany van Soest (rechts) in actie tegen Sofia Olofsson. Ze was in New York in juli van het afgelopen jaar te sterk voor de Zweedse kickboksster. © VI Images / ZUMA Press, Inc.

'Haagse' kickboksster Tiffany van Soest (30) gebruikte poëzie om depressie te overwinnen

De Amerikaanse kickboksster Tiffany van Soest ziet haar Haagse opa en oma als haar grote voorbeelden. Vanavond staat ze in Miami tijdens Glory 68 in de ring tegen de Braziliaanse Jady Menezes.

Paspoort
Naam: Tiffany ‘Time Bomb’ Lynn van Soest.
Geboortedatum: 20 maart 1989 (30 jaar).
Geboorteplaats: Torrance, Californië (Verenigde Staten).
Vecht vanuit San Diego, Californië (Verenigde Staten).
Nationaliteit: Amerikaanse.
Afkomst: Oostenrijks, Pools (moederskant), Indonesisch en Nederlands (vaderskant).
Opleiding: Bachelor kinesiologie aan de Universiteit van San Marcos (Californië).
Lengte: 163 centimeter. Bereik: 162 centimeter.
Gewicht: 54 kilogram.
Disciplines: Muay Thai-kickboksen, Shorin-ryu-karate en mixed martial arts (orthodox). Sinds 2011 als professioneel vechter actief.
Wereldtitels: Lion Fight Women’s Featherweight- en Super Bantamweight-titel, Glory Women’s Super Bantamweight-titel (2x), WBC Muaythai Women’s International Super Bantamweight Champion (5x).
Trivia: Het gevecht tussen Van Soest en de Chinese Jin Tang op 18 juni 2011 was het eerste vrouwelijke MMA-gevecht op Chinese bodem. Het was voor de Amerikaanse tevens haar eerste gevecht in het buitenland.

Fysieke en geestelijke ongemakken teisterden de afgelopen twee jaar de carrière en het gemoed van Tiffany van Soest. De 30-jarige Amerikaanse kickboksster kampte in die periode onder meer met een depressie. Afgelopen juli kon ze vanwege een tijdens de training opgelopen oogblessure niet in actie komen tegen Jady Menezes, ook voormalig wereldkampioene in het super bantamgewicht.

Nummer 2 Van Soest maakt vanavond in het James L. Knight Center in Miami haar comeback in de ring tegen de als derde geplaatste 27-jarige Braziliaanse. Het gevecht gaat over drie ronden en de winnares komt weer in beeld om titelhoudster Anissa Meksen (Frankrijk) uit te dagen.

Ter voorbereiding op het gevecht met Menezes werkte Van Soest in de Verenigde Staten, Indonesië én in Nederland aan haar mentale en fysieke weerbaarheid. Als dochter van een moeder met Oostenrijks-Pools bloed en een vader van Indonesische en Nederlandse origine, voelt Van Soest zich op veel plekken thuis.

Den Haag