Volledig scherm
Zoë Sedney. © Rob Weeda

Succes voor Zoetermeerse Sedney (18) op EK in Zweden: ‘Met zilver huiswaarts keren is gewoon top’

Het EK atletiek voor atleten tot en met 20 jaar is een groot succes voor Zoë Sedney geworden. De 18-jarige Zoetermeerse haalde met het 4 x 100 meter estafetteteam een zilveren medaille met een tijd van 44.21. Alleen Groot-Brittannië was 0.10 seconden sneller dan de Nederlandse equipe.

De atlete van Ilion Zoetermeer was opgetogen. ,,Met zilver huiswaarts keren is gewoon top." Sedney haalde in voorgaande internationale jeugdtoernooien ook al regelmatig medailles. Die lijn zet zij dus nu ook voort in de leeftijdscategorie tot en met 20 jaar.

Een podiumplek op de 200 meter zat er echter niet in. Sedney bleef met haar tijd van 23.93 in de halve finales steken. ,,Meer zat er niet in voor mij. Ik heb het maximale uit mijn mogelijkheden gehaald", was haar reactie meteen na de race op zaterdagmiddag.

,,De tiende plaats was ook conform de verwachtingen. Dat was gezien de tijden ook wel mijn ranking vooraf. Het behalen van de finale was alleen maar een bonus geweest." Die liep Sedney op 0.06 seconden mis. Haar PR op deze afstand staat op 23.66. Die tijd noteerde zij op 30 juni tijdens het NK voor junioren in Alphen aan den Rijn.

100 meter horden

,,Die toptijd zat er echt niet in. Ik heb ook niet voldoende kunnen trainen", bekende Sedney. De atlete van Ilion Zoetermeer had zich trouwens ook voor de 100 meter horden geplaatst. Op die discipline kwam zij niet in actie. ,,De 200 meter en de 100 meter horden vielen ongeveer op hetzelfde tijdstip. Dat is doorgaans het geval op dergelijke grote toernooien."

Naast Zoë Sedney kwam ook Brett Duff in actie in Boras. De atleet van AV Sparta deed mee aan de 4 x 100 meter estafette met het Nederlands team. Het viertal eindigde uiteindelijk op de derde plaats in een tijd van 44.28. ,,Het hoofddoel was een finaleplek en in het meest gunstige geval een medaille. Dat is dus gelukt", vertelde Duff meteen na de estafette.

Quote

De limiet van 10.65 seconden voor de individue­le 100 meter miste ik helaas op 0.07. Dat wordt een doel voor een volgend internatio­naal toernooi

Zoë Sedney

Allerlaatste moment

Deelname aan het EK was ongeacht de prestatie al een passend verjaardagscadeau voor de sprinter, die afgelopen woensdag 18 jaar oud werd. ,,Pas op 7 juli kreeg ik na een selectietraining op Papendal te horen dat ik voor het estafetteteam was gekozen. Op het allerlaatste moment dus. Dit was mijn eerste grote internationale toernooi ooit. In het verleden heb ik alleen maar aan interlands meegedaan."

,,De limiet van 10.65 seconden voor de individuele 100 meter miste ik helaas op 0.07. Dat wordt een doel voor een volgend internationaal toernooi." Duff krijgt tijdens het NK in Den Haag (25-28 juli, red.) al de kans, om zijn PR van 10.72 scherper te stellen. ,,Ik doe mee aan de 100 meter. Daarnaast kom ik op de 200 meter en het hinkstapspringen in actie." Ook Zoë Sedney is dan van de partij op de 100 en 200 meter.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Den Haag