Volledig scherm
Tessa van Zijl namens Oranje in actie tijdens de oefeninterland tegen Rusland. © Patrick Dolkens

Westlandse Tessa van Zijl (23) breekt door in de Bundesliga en bij Oranje

Met weemoed denken de Heulse supporters terug aan haar flitsende acties bij Quintus. Inmiddels handbalt Tessa van Zijl (23) met succes in de Bundesliga bij HSG Blomberg-Lippe. ,,Ik heb bij Quintus een mooie tijd gehad, maar ook in Duitsland heb ik het naar mijn zin."

Een dreigende actie, een passeerbeweging en dan met volle inzet de vijandelijke verdediging langs. Zo heeft de linkshandige opbouwspeelster in het verleden veel doelpunten gemaakt voor Quintus. Tessa van Zijl moet er zelf ook nog weleens aan terugdenken. Sinds 2017 is ze actief bij HSG Blomberg-Lippe, de lokale trots van het dorpje Blomberg.

,,Het is super om er te mogen spelen. Het is een kleine hal, maar altijd helemaal vol, met ruim negenhonderd toeschouwers. Het zijn trouwe supporters, die ons optimaal steunen. We hebben een goed seizoen gedraaid en zijn op de zesde plek geëindigd van de veertien teams in de eerste Bundesliga. We hebben een vrij jong team en zijn daarom trots op die behaalde plek."

De dynamische speelster, oorspronkelijk afkomstig uit Poeldijk, woont in een eigen appartementje in het dorp Blomberg. ,,Ik woon hier alleen. Het is een rustig dorpje en er is niet zo veel te beleven. Niet erg, want ik ben ook een dorpskind en dat is voor mij dus heel gewoon. Het heeft een prachtige omgeving met veel natuur. Mijn familie en vrienden mis ik natuurlijk wel, maar ik zie ze elke maand wel een keertje. Of zij komen naar mij toe of ik ga naar huis."

Quote

Het is hard en fysiek, maar dat ligt mij wel

Tessa van Zijl

Talent

Van Zijl begon in de jeugd bij Verburch in Poeldijk. Haar kwaliteiten bleven niet onopgemerkt en dus, zoals het zo vaak gaat in het Westland, stapte zij over naar grote zus Quintus. ,,Ik heb er met veel plezier drie jaar gespeeld. Ik ben begonnen op de Handbalacademie op Papendal en heb daar vier jaar gehandbald en gestudeerd. Ik werd toen geselecteerd voor Jong Oranje." Inmiddels is ze ook opgeroepen voor het 'grote' Oranje en speelde onlangs de interland tegen Rusland.

Het grootste gedeelte van haar huidige leven besteedt Van Zijl aan het handballen. ,,Daarnaast heb ik ook een baantje bij één van de sponsoren van Blomberg. Het is een stratenbouwbedrijf en ik zit daar op kantoor en houd me bezig met de administratieve zaken. We trainen acht keer per week en op zaterdagmiddag spelen we onze wedstrijden. Het is een boeiende competitie met veel verrassingen. Daardoor moeten we elke wedstrijd scherp zijn. De reisafstanden zijn wel veel groter dan toen ik bij Quintus speelde. Nu komen we soms 's nachts om vier uur thuis na een uitwedstrijd."

Tessa van Zijl kreeg het afgelopen seizoen veel speeltijd van haar coach. ,,Daardoor kan ik me hier goed verder ontwikkelen. Ik blijf dan ook nog tenminste een jaar in Duitsland. Ik zit hier erg op mijn plek en deze competitie past goed bij mij. Het is hard en fysiek, maar dat ligt mij wel. Ik wil hier blijven totdat ik denk dat ik ben uitgeleerd. Dan wordt het tijd voor iets nieuws. Hoelang dat nog gaat duren, weet ik niet. Dat ligt puur aan mijn ontwikkeling. Mijn ambitie is wel om het hoogst haalbare eruit te halen."

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Den Haag