Volledig scherm
De winnaars van de Dordt Sport Verkiezing. © Peter Verheijen

Dit zijn de Dordtse Sporters van het Jaar

Atleet Rutger Koppelaar en wielrenster Lucinda Brand mogen zich een jaar lang Dordtse Sporter van het Jaar noemen. De prijs voor de Sportploeg ging naar de Triathlonvereniging Dordrecht. De prijzen werden woensdagavond uitgereikt in het Dordrechts Museum tijdens het jaarlijkse Sportgala. 

De jury roemt Koppelaar om zijn doorzettingsvermogen. ,,In 2019 werd Rutger Nederlands kampioen outdoor atletiek polsstokhoogspringen. Hij sprong daar een persoonlijk record van maar liefst 5,71 meter”, schrijft de jury in haar rapport. ,,Rutger heeft zijn baan opgezegd om zijn doel te halen: de Olympische Spelen 2020. Hij is hiervoor verhuisd naar Papendal. Om deze reden is hij een groot voorbeeld voor anderen.”

Lucinda Brand werd Nederlands kampioen veldrijden, tweede op het WK veldrijden, achtste op het WK tijdrijden, zesde in de Giro d’Italia én ze werd wereldkampioen met haar team op de ploegentijdrit. ,,Zij heeft een grandioos jaar achter de rug.”

Het team van het jaar, de Triathlonvereniging Dordrecht, promoveerde naar de eerste divisie. ,,Goed presteren is ontzettend belangrijk, maar ook plezier en goed samenwerken staan hoog in het vaandel.” Het team van Next Volley Dordrecht Meiden B werd uitgeroepen tot beste Sportploeg Junioren.

Talent

De veertienjarige zwemster Milou van Wijk werd verkozen tot Talent van het Jaar. ,,Hiermee erkent de jury niet alleen de geleverde prestaties van de jonge zwemster, maar ook haar beslissing om haar sport met zoveel passie uit te oefenen. Zij is een voorbeeld voor veel nog jongere sporters”, aldus de jury. Van Wijk won brons op het European Youth Olympics Festival, de Olympische Spelen voor junioren. 

De jury van de Dordt Sportverkiezing 2019 bestond uit een lid van team Sport van de gemeente Dordrecht, twee leden uit de organisatie van de Sportverkiezing, een oud (top)coach, twee oud-topsporters en een Dordtse journalist. Iedereen kon tot 4 november sporters voordragen, waarna de jury een selectie maakte.

Nieuw dit jaar was de categorie Cluppie van het Jaar. Alle inzendingen maakten kans op die titel, maar Dash’35 ging er met de eer vandoor vanwege de wijkfunctie van de club en het aanbod dat de vereniging biedt voor veel verschillende doelgroepen, waaronder sporters met een beperking.

Dordrecht