Schokeffect FC Dordrecht: Gravenberch op dreef tegen oude ploeg

VideoFC Dordrecht heeft de eerste wedstrijd na het ontslag van Cláudio Braga gewonnen. En hoe: bij rust stond al een 1-3 voorsprong op het bord op bezoek bij TOP Oss. Dat was ook de eindstand.

Een 1-2 nederlaag tegen Almere City FC betekende afgelopen week het einde van Cláudio Braga als coach van FC Dordrecht. En dus was de vraag: kan Harry van den Ham, die aanvallend voetbal beloofde, een schokeffect realiseren op bezoek bij TOP Oss?

Dat moest gebeuren zonder linksback Dwayne Green, die vorige week nog de enige goal maakte. In Oss maakte hij plaats voor Feyenoord-huurling Ian Smeulers, die zijn eerste basisplaats kreeg. Met ook Quincy Hogesteger naast Danzell Gravenberch in de spits drukte Van den Ham zijn stempel op de Dordtse opstelling.

Raak

Of dat inderdaad het gewenste schokeffect opleverde? Nou en of. Binnen zeven minuten was het al raak voor de bezoekers. Nota bene Gravenberch, in de eerste seizoenshelft nog speler van TOP Oss, mocht rustig draaien en schieten van zijn oud-ploeggenoten en deed dat uitstekend: 0-1. ,,Het was een tijdje geleden”, zei Gravenberch breedlachend over zijn goal. Dat was een understatement: het was Gravenberchs eerste goal in competitieverband sinds 25 oktober 2014 (!), toen hij scoorde namens Universitatea Cluj in de Roemeense competitie.

Het was het startsignaal van een eerste helft waarbij de fans uit Dordrecht met regelmaat in de ogen moesten wrijven. De uitploeg zette aanval na aanval op en kreeg via Kevin Vermeulen al razendsnel dé kans op 0-2. Hij schoof tot ieders ongeloof de bal voor leeg doel naast.

Toen TOP Oss via Dennis van der Heijden op 1-1 kwam, lag het risico op hangende koppies op de loer, maar daar was geen sprake van. Sterker nog: FC Dordrecht ging verder met het creëren van de ene na de andere aanval. Én, niet geheel onbelangrijk, liefst twee keer met resultaat.

Rebound

Eerst was het Vermeulen die zijn flater goedmaakte door in de rebound de 1-2 binnen te koppen, alvorens Gravenberch voor misschien wel de mooiste FC Dordrecht-goal van het seizoen zorgde. Waar hij tot vanavond nog niet één keer scoorde ramde hij met buitenkant rechts op fenomenale wijze zijn tweede van de avond én het seizoen in de kruising. ,,Was je maar gebleven”, zeiden oud-ploeggenoten van TOP tegen Gravenberch, zo verklapte hij na afloop met een lach. ,,Ik heb het altijd naar mijn zin gehad bij TOP dus ik had geen wrok, maar dit was wel erg lekker.”

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Kevin Vermeulen. © BSR Agency

De tamelijk ongelooflijke 1-3 voorsprong bij rust leverde TOP Oss een striemend fluitconcert op van het publiek: een indirect compliment voor FC Dordrecht, net als de dubbele wissel van TOP Oss aan het begin van de tweede helft.

Meer dan twee kansen leverde die dubbele wissel niet op. Eerst trof invaller Cas Peters plotseling de lat uit een voorzet, waarna doelman Mike Havekotte nog een weergaloze redding in petto had. Bij een aansluitingstreffer van de thuisploeg werd het toch weer billenknijpen voor Van den Ham en consorten, maar zover kwam het niet. Mede omdat na de lat ook de paal een handje hielp bij een vrije trap van Philippe Rommens.

De 1-3 voorsprong bleef zo behouden tot het laatste fluitsignaal. Het Van den Ham-effect? FC Dordrecht neemt in elk geval verder afstand van de laatste plek.

Volledig scherm
Danzell Gravenberch deed zijn oude ploeg pijn met twee goals. © BSR Agency

Dordrecht