Volledig scherm
Bas van Heerdt (Koudekerk) in duel met Jeffrey van der Heiden (Bernardus). © Orange Pictures

Koudekerk wint eerste derby tegen Bernardus dankzij diepe ballen

Gallery play in vierde klasseKoudekerk won kinderlijk eenvoudig de eerste derby ooit, in competitieverband, tegen Bernardus. De thuisploeg was met 4-0 veel te sterk voor de bezoekers uit Hazerswoude-Rijndijk. De uitslag had veel hoger kunnen uitvallen als Koudekerk scherper was geweest.

Met de pupil van de week op zijn nek stapte Bas van Heerdt het veld af. De 4-0 vierde hij in ‘Fortnite-stijl’ met de jonge Koudekerker. Ondanks dat hij twintig minuten voor tijd uit voorzorg werd gewisseld was de tijdelijke spits van Koudekerk, die één op één loopt, de man waar het om draaide in de eerste derby tegen het puntloze Bernardus. Hij was goed voor een goal en twee assists tegen de club waar hij bijna twintig jaar voor uitkwam. Van Heerdt: ,,Bernardus was heel kwetsbaar bij lange ballen en ik ben niet eens de snelste. Als zij tien meter naar achteren zouden staan, zou het al minder gevaarlijk zijn.”

Quote

De afgelopen weken hebben we elkaar een beetje gek gemaakt

Bas van Heerdt

Van Heerdt is afkomstig uit Hazerswoude-Rijndijk en begon zijn carrière bij de F’jes van Bernardus, waar hij ook zes jaar in het eerste team speelde. Zes jaar geleden koos Van Heerdt voor Koudekerk. ,,Totaal geen spijt van”, zei hij lachend. ,,Ik ken niet veel mensen bij Bernardus meer, maar ik heb aanvoerder Jeffrey van der Heiden vroeger training gegeven en teammanager Dennis Vondeling komt bij mij uit de straat. De afgelopen weken hebben we elkaar een beetje gek gemaakt.”

Koudekerk had de ‘burenruzie’ binnen het halfuur kunnen beslissen. Jay Langejans tikte in de achtste minuut uit de eerste de beste kans van dichtbij direct binnen op aangeven van Yvar de Groot, die zichzelf vrijspeelde door de bal fraai over een tegenstander te wippen. De Groot werd vijf minuten later diep gestuurd door Van Heerdt en de aanvaller wipte de bal over doelman Luuk Enter: 2-0. ‘Tien, tien, tien’ klonk het vanaf de tribune. Die kant leek het ook op te gaan, want na een kwartier dacht De Groot de 3-0 binnen te werken. Zij goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Jorin Roosenbrand hoopte wel de derde treffer te maken, maar stond volgens scheidsrechter Willem-Jan van Tilburg ook buitenspel.

Achterin bij Bernardus keken ze elkaar vragend aan. Elke diepe bal vanuit het middenveld zorgde voor gevaar bij de bezoekers. Bernardus kwam pas na een halfuur tot de eerste kans, maar Kevin Kersseboom kreeg de bal niet langs keeper Roy Dorrepaal. Daarna schoot spits Daniël van Leeuwen wild over.

Gallery play

Gesteund door het publiek liet Koudekerk af en toe gallery play zien met hakjes, panna’s en ‘Zidane-turns’. Van Heerdt en Cedric van der Haas kregen nog voor rust kansen om het te beslissen. Dat gebeurde wel vroeg in de tweede helft. Van Heerdt zette Daniel Wildschut alleen voor de keeper: 3-0. Vlak daarna deed Wildschut hetzelfde bij Van Heerdt: 4-0. Bernardus kreeg nog één goede kans, maar Van Leeuwen schoot recht in de handen van Dorrepaal.

Koudekerk staat door de winst op de nieuwe hekkensluiter op 13 uit 5. Van Heerdt: ,,Maar we hebben nog geen lastige tegenstanders gehad. We weten niet goed waar we staan. Na deze wedstrijd ook niet. Maar na deze overwinning kom ik wel met een grote glimlach in Hazerswoude-Rijndijk. Mijn ouders, zusje en vrienden wonen daar nog. We gaan ook nog steeds naar de kroeg in Hazerswoude-Rijndijk. Het blijft toch mijn dorp.”

Groene Hart