Volledig scherm
De Kralingers werden in eigen huis geklopt door FC Volendam: 1-2. © BSR Agency

Publiek Excelsior maakt statement tegen racisme, maar beleeft zware avond

In de promotierace zal Excelsior voorlopig een pas op de plaats moeten maken. De Kralingers werden in eigen huis geklopt door FC Volendam: 1-2. Het thuispubliek maakte twee keer een statement tegen racisme, naar aanleiding van de racistische verwensingen aan het adres van het Excelsior-aanvaller Mendes Moreira.

Ricardo Moniz besloot om de van interland verplichtingen teruggekeerde Jeffry Fortes niet in de basis de laten starten. Ook aanvoerder Sander Fischer begon tegen de Volendammers – net als tegen FC Eindhoven en FC Den Bosch – op de bank. 

Die tactische beslissingen van de Excelsior-trainen pakten compleet verkeerd uit. De bezoekers onder leiding van coach Wim Jonk denderden in het eerste bedrijf over de Rotterdammers heen. Na een halfuur hadden bezoekers Martijn Kaars en Derry Markin Excelsior-goalie Alessandro Damen al gepasseerd: 0-2.

Nare smaak

Het zorgde voor een nare smaak bij het thuispubliek, dat in het begin van het duel twee keer een statement had gemaakt tegen racisme, naar aanleiding van de racistische verwensingen aan het adres van het Excelsior-aanvaller Mendes Moreira vorige week in het duel met FC Den Bosch. Tijdens de eerste minuut voetbalden de 22 voetballers demonstratief niet en in de achttiende minuut (verwijzend naar het rugnummer van Mendes Moreira) toonden de toeschouwers in het Van Donge & De Roo Stadion de rode kaart tegen racisme.

Direct na rust bracht Moniz Fortes en Fischer alsnog. Gifkikker Fortes, die afgelopen week met Kaapverdië interlands tegen Kameroen (0-0) en Mozambique (2-2) speelde, gaf het ogenschijnlijk duel nog enige spanning met de aansluitingstreffer: 1-2. 

Het kon uiteindelijk niets meer veranderen aan de tweede thuisnederlaag van Excelsior dit seizoen. De Kralingers dalen daardoor op de ranglijst naar de zevende plek. De eerste twee plaatsen – die recht geven op directe promotie naar de eredivisie – raken zo wéér verder uit beeld.

Rotterdam