Volledig scherm
PREMIUM
Columnist en John van Loen. © Ruud Voest

‘Een trainingskamp in de winter moet geen feestweekend zijn’

ColumnAan trainingskampen met FC Utrecht bewaar ik als speler en trainer goede herinneringen. Bij mijn eerste trainingskamp als speler in Norg deden we elke ochtend een duurloop. Dat was in de tijd met Ton de Kruyk, Gert Kruys en Ton du Chatinier. Tijdens die loop gingen we ’s ochtends vroeg dwars over een camping. Dus wat deden we: heel hard schreeuwen, zodat iedereen wakker werd. Dat was toen gewoon leuk om te doen.

Quote

Ze gaan liever naar Spanje of Portugal. Dat snap ik, want het is in een ander land, maar voor mij hoeft het niet

John van Loen

In de winterstop zijn veel amateurclubs op trainingskamp geweest. Als je gaat, dan vind ik dat het nut moet hebben. Dus dan wil ik twee keer per dag met mijn selectie kunnen trainen en er moet een wedstrijd worden georganiseerd. Het moet geen feestweekend zijn. Natuurlijk is gezelligheid ook belangrijk, maar we zijn wel een voetbalvereniging en geen uitgaansclub. Als we gaan, dan moet voetbal echt de boventoon voeren.

Ik had de afgelopen weken zo mijn bedenkingen toen ik op sociale media foto’s en filmpjes voorbij zag komen van diverse clubs. Die trainen een keertje, maar voor de rest gaat het vooral om teambuilding of - als ze aan de kust zitten - met elkaar in het zand spelen. Daar heb ik niet zo veel mee. Teambuilding is belangrijk, maar dat kun je ook in Nederland doen. Hier kan je ook met z’n allen een avondje bowlen.

Utrecht