16 september 2018: Leon Guwara verwerkt de deceptie van de verloren thuiswedstrijd tegen Emmen.
Volledig scherm
16 september 2018: Leon Guwara verwerkt de deceptie van de verloren thuiswedstrijd tegen Emmen. © ANP

‘Emmen-thuis was het dieptepunt’

Alles was andersAngstgegner is een veel te groot woord, maar de eerdere confrontatie van FC Utrecht met FC Emmen dit seizoen doet nog altijd pijn in de Domstad.

In de almaar doordraaiende voetbalwereld lijkt FC Utrecht - FC Emmen (1-2), 16 september 2018, alweer zo lang geleden. Trainer Jean-Paul de Jong had twaalf dagen ervoor de zak gekregen, diens assistenten Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys namen het voor een weekend over. De aanstelling van Dick Advocaat was in de maak en zou na het duel met FC Emmen wereldkundig worden gemaakt.

Volledig scherm
© BSR/Soccrates

Het duel in Galgenwaard ging pijnlijk verloren, met een vroege rode kaart voor Urby Emanuelson. ‘Mister FC Utrecht’ De Jong werd hartstochtelijk toegezongen, terwijl FC Utrecht verder wegzakte in het moeras dat het rechterrijtje heet. Advocaat bekeek de wedstrijd op tv en wist dat er serieus werk aan de winkel was. ,,Het was toen nog niet mijn groep, maar ik vond het wel een goede groep, waar je iets mee kon doen”, legde Advocaat (71) gisteren uit. ,,We hebben wat wijzigingen gedaan in het elftal met bijvoorbeeld Simon Gustafson en Joris van Overeem en nu vind ik het wel een beter elftal. Dat we nu op 47 punten staan, betekent dat het elftal het gewoon goed gedaan heeft. We spelen nu beter dan toen.”

Van Overeem stond indertijd nog aan de rechterkant van het middenveld in een 4-4-2-systeem, de formatie die nu overigens weer in ere hersteld is door Advocaat. Van Overeem, oorspronkelijk gehaald voor de rechterkant, werd door Advocaat binnen de kortste keren omgeturnd tot een controleur. De 24-jarige middenvelder noemt de thuiswedstrijd tegen FC Emmen ‘het dieptepunt van het seizoen’. ,,Hoe we toen speelden, kon niet. FC Emmen was misschien wel de betere die wedstrijd. En dan Glenn Bijl met dat onmogelijke doelpunt... FC Emmen is een voetballende ploeg en daar moeten wij wat tegenoverstellen vandaag. Dat is hier thuis niet gelukt. We hebben wat te herstellen.”

Toch weer 4-4-2

,,Of er veel veranderd is? Dat denk ik wel”, gaat Van Overeem verder. ,,Een andere trainer, andere speelstijlen gespeeld, nu spelen we toch weer 4-4-2. Maar er zijn meer dingen veranderd. Meer vastigheden gekomen, we hebben meer resultaat gehaald ook. Ik denk dat als wij er vanavond gewoon op klappen en ons niveau halen dat we moeten winnen.”

Van Overeem zelf keert weer terug bij FC Utrecht nadat hij kampte met ziekte en een voorhoofdsholteontsteking. De middenvelder slikt antibiotica, maar is wel fit genoeg om te spelen. Dat is goed nieuws voor Advocaat, die gisteren Rico Strieder - normaliter de vervanger van Van Overeem - miste door... ziekte. Al verwacht ‘De Kleine Generaal’ wel dat de Duitser vanavond van de partij is. Logischerwijs begint hij dan op de bank.

Wie er zeker niet bij zijn: Willem Janssen, Emil Bergström en Simon Makienok. Aanvoerder Janssen (32) viel tegen Vitesse (0-0) uit met een knieblessure. De medische staf hoopt hem fit te krijgen voor de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard woensdag. Bergström gaat volgende week in elk geval weer delen van de training meedoen na zijn enkelblessure. De defensieve problemen worden vanavond opgevangen met een basisplaats voor Mark van der Maarel in het hart van de verdediging.

Joris van Overeem (rechts).
Volledig scherm
Joris van Overeem (rechts). © BSR Agency

Utrecht