Volledig scherm
© pro shots

FC Emmen als opwarmer voor komst Advocaat

Utrecht en omstreken kijken uit naar de komst van trainer Dick Advocaat aanstaande maandag. Voor die tijd moet er op zondag in de eigen Galgenwaard worden afgerekend met FC Emmen. Drie punten zouden de perfecte opwarmer zijn voor de presentatie van ‘De Kleine Generaal’.

Quote

Ook voordat ik naar Nederland kwam kende ik Advocaat al.

Simon Makienok

Door Tim Reedijk

FC Utrecht hoopt dat de rust vanaf maandag is wedergekeerd, als Advocaat en diens assistent Zeljko Petrovic officieel tekenen en gepresenteerd worden. Maar gezien de magere resultaten is de wedstrijd tegen FC Emmen op dit moment van veel groter belang. De laatste twee wedstrijden tegen op papier mindere tegenstanders, VVV-Venlo en Fortuna Sittard, leverden slechts twee gelijke spelen op.

Interim-trainers Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys moeten zondag zorgen dat er een waardig FC Utrecht voor de dag komt. ,,De ogen zijn op ons gericht”, beseft Dijkhuizen. ,,Ik verwacht wel een reactie in de vorm van een goede overwinning, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Emmen is een ploeg met een positieve spelopvatting, met de intentie om te voetballen en van achteruit op te bouwen. Ook uit bij Ajax namen ze daar behoorlijk wat risico in. Hopelijk schrijven we drie punten bij en dan mag Advocaat het vanaf maandag gaan doen.”

Interessant

Dijkhuizen kijkt uit naar de komst van de 70-jarige oefenmeester. ,,Zijn ervaring is niet normaal. Ik vind het wel interessant hoe hij het gaat aanpakken, hij heeft toch op een heel ander niveau dan ik gewerkt. Je kent hem van tv, maar je kent hem eigenlijk helemaal niet. We hebben deze week lekker kunnen trainen, maar natuurlijk is iedereen nieuwsgierig naar Advocaat en wat zijn komst gaat brengen.”

Spits Simon Makienok denkt dat de spelersgroep de hectiek rondom het ontslag van trainer Jean-Paul de Jong wel achter zich heeft gelaten. ,,Ik denk dat iedereen de situatie geaccepteerd heeft en uitkijkt naar een nieuw begin met de nieuwe trainer. Ik ken Advocaat van naam, van veel grote clubs in Europa. Ook voordat ik naar Nederland kwam kende ik hem al”, zegt de Deen. Simon Gustafson op diens beurt kreeg wel al iets mee van de hand van Advocaat. ,,Hij was adviseur bij Feyenoord toen ik daar speelde, maar ik sprak hem niet veel. Hij was daar ook niet fulltime. Ik heb niet echt een beeld van hem, maar hij heeft veel ervaring en met topteams en nationale teams gewerkt. Hij heeft veel voetbal meegemaakt.”

Bahebeck voorlopig afwezig bij FC Utrecht

Fans van FC Utrecht moeten nog even wachten op de rentree van Jean-Christophe Bahebeck. De van Paris Saint-Germain overgekomen aanvaller trainde deze week niet met de groep en het zal nog even duren voordat hij bij de wedstrijdselectie zit. ,,Dat zal niet volgende week zijn", zegt interim-trainer Marinus Dijkhuizen. Bahebeck draaide ook in Parijs geen volledige voorbereiding en kampte daar met kleine blessures. Behalve pass- en trapoefeningen doet Bahebeck bij FC Utrecht nog bijna niks met de bal of waar weerstand bij komt kijken.

Ook Simon Makienok worstelt nog met zijn wedstrijdfitheid. De Deen hoopt ergens volgende maand, in oktober, honderd procent fit te zijn. Hij is een nieuw krachtprogramma begonnen 'voor de laatste procenten'. Wel zit Makienok bij de selectie en zou hij zelfs kunnen starten, maar logischer is dat de Deen na zijn zware knieblessure rustig wordt gebracht. Hij viel dit seizoen tweemaal in.

Behalve Bahebeck mist FC Utrecht zondag Nick Marsman, Rico Strieder en Lukas Görtler. Marsman is vandaag geopereerd en is een poosje uit de roulatie, net als Strieder die nog enkele weken pas op de plaats moet maken na een knie-operatie. Görtler heeft een lichte blessure, maar is er zondag sowieso niet bij.

Utrecht