Volledig scherm
Henk Vonk. © Marnix Schmidt

FC Utrecht-clubman Henk Vonk (77) overleden

'Een en al voetbal'Op 77-jarige leeftijd is vanmorgen in Vianen FC Utrecht-clubman Henk Vonk overleden. De Utrechter, die jarenlang in Nieuwegein woonde, was op enkele korte poses na sinds 1977 aan FC Utrecht verbonden als trainer, assistent-trainer, jeugdtrainer, video-analyticus en scout. 

Vonk kwam in 1977 bij FC Utrecht als (assistent)trainer binnen. Meermaals nam hij voor korte tijd de honneurs waar, nadat de hoofdtrainer zijn congé had gekregen, onder meer in 1993 (na het ontslag van Ab Fafié) en in 1995 met Ton Du Chatinier (toen Leo van Veen was ontslagen). Daarna was Vonk onder meer actief als scout en video-analyticus. Volgens FC Utrecht heeft de club in Henk Vonk ‘een rasechte club- én vakman’ verloren.

Voormalig FC Utrecht-trainer Nol de Ruiter hoorde vorige week pas dat Henk Vonk ernstig ziek was. De Ruiter kent Vonk al vanaf de schoolbanken. ,,Ik heb ook met hem gevoetbald bij DOS. Hij was mijn assistent toen ik trainer was van FC Utrecht. Samen wonnen we de beker. Ik ken Henk als iemand die heel fanatiek was in alles wat hij deed. Of het nou ging om het assistentschap, de keeperstraining of de scouting, hij was heel gedreven.”

Volgens De Ruiter had Vonk veel verstand van voetbal. ,,Henk haalde spelers binnen die later grote jongens werden, zoals Jan Wouters, Frans Adelaar en Gert Kruys. Henk was één en al voetbal.”

Utrecht