Volledig scherm
PREMIUM
Leon Guwara in actie tegen DESTO (14-0) © Foto Ruud Voest

Guwara moet Utrechts grootste verrassing worden

InterviewVeel van de nieuwe aanwinsten van FC Utrecht zijn onder fans al bekend, zij speelden immers al in de eredivisie. Dat geldt niet voor Leon Guwara, de net 22-jarige Duitse linksback die de eerste aankoop van het nieuwe seizoen was.

Quote

Vanuit Bremen was ik drie à vier uur onderweg naar Keulen, waar mijn familie woont. Nu is dat nog maar twee uur.

Leon Guwara

Directeur voetbalzaken Jordy Zuidam van FC Utrecht fluisterde het al toen de deal met Werder Bremen nog niet rond was. Áls die Guwara komt, slaat Utrecht een grote slag op de transfermarkt. En nu zit ‘ie hier, in de hotellobby van Schloss Mühldorf in een stukje Oostenrijk dat je zomaar zou kunnen verwarren met een verlaten boerengehucht in West-Friesland.

Hoe de tijden veranderen: de eerste drie woorden die Guwara kent zijn goedendag, alsjeblieft en ‘faka’ (straattaal voor ‘hoe gaat het’). Hij trekt zich niet alleen maar op aan zijn Duitse land- en teamgenoten Lukas Görtler en Rico Strieder, met onder anderen Sylla Sow en Urby Emanuelson heeft Guwara nu al een goede klik. En dan heb je woorden als ‘faka’ snel onder de knie. ,,Maar meteen na het trainingskamp neem ik Nederlandse les. En dan hoop ik binnen vijf tot zeven maanden de taal goed te spreken.”

De voetbaltaal krijgt hij hier snel onder de knie, nu hij een week met de selectie op het staat. Hoe het is om als Duitser op een Nederlands trainingskamp te gaan, met één a twee trainingen per dag? Lachend: ,,Daar begonnen ze hier ook al over. Het klopt inderdaad dat je in Duitsland meer rent. Dan ga je vaak voor je ontbijt al een stuk rennen. Of dit peanuts is? Haha. Nee, dat wil ik niet zeggen. Twee keer trainen per dag is pittig en de intensiteit is hoog.”

Utrecht