'Harde verdediger' Bergström: FC Utrecht biedt totaalplaatje

In het diepste geheim was directeur voetbalzaken Jordy Zuidam de afgelopen tijd bezig om de transfervrije Emil Bergström (25) ervan te overtuigen dat FC Utrecht een goede keuze was. En nu zat hij daar, rond het middaguur in een skybox in De Galgenwaard. ,,De mentaliteit van de fans gaat hand in hand met de mijne.”

Door Tim Reedijk

De komst van Bergström mag een verrassing heten. Hij kon naar Duitsland, Italië, Turkije, Rusland en België en bij veel van de clubs die hengelden naar zijn diensten kon hij grof meer geld verdienen dan in Utrecht. Een belangrijke rol in dit plaatje speelde zijn zaakwaarnemer Milos Malenovic, de man achter de Dusan Tadic-deal bij Ajax met een voetballend verleden in Nederland. Samen met Bergström kwam hij tot de conclusie dat FC Utrecht sportief gezien de beste keuze was.

De Zweed barst van de ambitie en ziet FC Utrecht dan ook als een opstapje naar de top. ,,Ik wil de beste speler zijn die ik kan zijn, ik wil echt zien hoe ver ik kan komen. Ik wil hier twee of drie jaar spelen en dan wil ik naar de echt grote competities. De Bundesliga, de Premier League. Bovendien wil ik basisspeler zijn in het Zweedse elftal in een jaar of twee. FC Utrecht is een stabiele club en ik wil onderdeel zijn van het project. We hebben dezelfde plannen qua ontwikkeling en dat maakte het verschil. Het totaalplaatje. We geloven in dezelfde dingen.”

Agressief

Bergström is een centrale verdediger die ook op de backposities uit de voeten kan. Hij omschrijft zichzelf als een speler met twee kanten. Oftewel: iemand die buiten het veld oogt als een sympathieke, aardige jongen, maar erbinnen een sloper is. ,,Sinds jong af aan ben ik erg agressief, wil ik mijn duels winnen. Ik lees het spel goed, mijn aanvallende spel is beter geworden en mijn specialiteit is koppen. Ik speel met mijn hoofd. Ik wil de harde verdediger zijn. Niemand die de brug mag passeren. Er zijn er veel in Amsterdam, maar mijn bruggen zijn gesloten”, aldus Bergström, die overigens nog niet de spits kon opnoemen van de eerste tegenstander in de eredivisie, PSV. Luuk de Jong. ,,Dus ik moet hem stoppen. Er is geen andere optie.”

Want als het aan hem ligt, speelt hij zo snel mogelijk in de basis. Het liefst donderdag al, in de oefenwedstrijd tegen Levante. Omdat hij een groot deel van de voorbereiding van Rubin Kazan meemaakte, de club waar hij zijn contract liet ontbinden door achterstallige betalingen, voelt hij zich wedstrijdfit. En kan hij dus niet wachten om in de Galgenwaard te spelen. ,,Ik hoorde dat de fans soldaten zijn. Ik wil de fans, de rode muur ontmoeten en de sfeer voelen. Hun mentaliteit gaat hand in hand met de mijne.”

Aanwinst Emil Bergström met directeur voetbalzaken Jordy Zuidam.
Volledig scherm
Aanwinst Emil Bergström met directeur voetbalzaken Jordy Zuidam. © twitter.com/fcutrecht

Utrecht