Volledig scherm
FC Utrecht traint in Mühldorf. © Tim Reedijk

Jetzt geht's los in Mühldorf: FC Utrecht begonnen aan trainingskamp

FC Utrecht heeft de eerste training in het Oostenrijkse Mühldorf erop zitten. Hoogtepunt van een week trainingskamp is de wedstrijd van vrijdag tegen de landskampioen Red Bull Salzburg.

Nee, voor het weer hoef je niet naar Mühldorf te komen. De selectie legde vanochtend onder miezerbuitjes en een dik pak wolken de eerste van vele sessies deze week af. In Mühldorf dus, in een absolute uithoek van Oostenrijk. Wie sceptisch is over trainingskampen en denkt dat het daar lang leve de lol voor de spelers is, komt hier in elk geval bedrogen uit. Hier, op een halfuurtje van de stad Linz, is eigenlijk niets te doen. Er staat één fraai hotel, Schloss Mühldorf. En dat is dus precies waar de selectie van FC Utrecht de week gaat doorbrengen. Geen straf, gezien het strakke trainingsveld dat tegen het complex aan ligt. Al is het veld wel wat zacht, zo klinkt het.

Op dat veld gaat de selectie van trainer Jean-Paul de Jong dagelijks een of twee keer trainen. Die sessies worden afgewisseld door twee wedstrijden, tegen het Oostenrijkse Red Bull Salzburg op vrijdag en tegen Arsenal Tula uit Rusland op maandag. Die dagen is er alleen een ochtendtraining, waarna de selectie afreist naar de BWT Arena Mondseeland nabij Salzburg. Zoals het betaamt op een trainingskamp is dat geen groot stadion, maar een veredeld amateurcomplex met uitzicht op het idyllische Alpengebergte in Oostenrijk. Beide wedstrijden beginnen om 17.00 uur.

Ook op zaterdag vervalt een training en wordt er een nader te bepalen activiteit ingelast. Op zondag wordt ook alleen een ochtendsessie afgewerkt, wat de selectie de gelegenheid geeft om om 17.00 uur inspiratie op te doen tijdens de WK-finale. Dinsdag staat de laatste training om 10.30 uur op het programma, waarna FC Utrecht huiswaarts keert.

Volledig scherm
FC Utrecht traint in Mühldorf. © Tim Reedijk

Systemen

Videoanalist naar PSV

Wie niet mee is naar Oostenrijk, is videoanalist Alex Abresch. Hij vertrekt per direct naar PSV. Afgelopen zomer was hij bij het WK in die rol actief voor Australië, waar hij met bondscoach Bert van Marwijk en diens assistent Mark van Bommel samenwerkte. Van Bommel, nu hoofdtrainer van PSV, heeft erop gehamerd Abresch volgend jaar in Eindhoven aan de slag te laten gaan. FC Utrecht wil snel een nieuwe videoanalist toevoegen aan haar staf.

Trainer De Jong zal de oefenwedstrijden en trainingen aangrijpen om helder te krijgen welke systemen hij met zijn team kan spelen. Vorig jaar speelde FC Utrecht sinds zijn hoofdtrainerschap nagenoeg alleen maar 4-4-2 met een ruit op het middenveld; in de voorbereiding op dit seizoen oefende hij al met een 3-5-2- en een 4-3-3-formatie. Zo krijgt hij ook inzichtelijk in welke formaties nieuwe aanwinsten Simon Gustafson, Joris van Overeem en Othmane Boussaid het beste tot hun recht komen.

Bovendien zijn Red Bull Salzburg en Arsenal Tula na de makkelijker oefenpotjes tegen DHSC (9-1), DESTO (14-0) en het Schotse Ross County (2-0) wat serieuzere tegenstanders. Red Bull Salzburg is landskampioen van Oostenrijk en staat bekend als een zeer energieke ploeg. Denk nog maar eens aan hoe die ploeg Ajax afranselde in de Europa League in 2014. Het Russische Arsenal Tula eindigde vorig seizoen als zevende in Rusland. Eén van de grotere namen in dat elftal van afgelopen jaar was Artem Dzjoeba, die deze zomer indruk maakte met Rusland op het WK. Hij is er echter sowieso niet bij maandag, want hij was gehuurd van Zenit Sint-Petersburg.

Dit trainingskamp is ook een serieuze kans voor enkele beloften om zich te bewijzen. De Jong heeft zes spelers uit de jeugd meegenomen, te weten de van NEC overgenomen doelman Maarten Paes, captain van de beloften Robin Zwartjens, verdedigers Ruben Hoogenhout en Christopher Mamengi (die in mei Europees kampioen werd met Oranje onder 17 jaar), Sylla Sow en Nick Venema. Van laatstgenoemde, 19 jaar, wordt veel verwacht. Hij is vooralsnog topscorer in de voorbereiding met vijf doelpunten. Vorig seizoen kampte hij deels met een blessure, maar wist hij tegen NAC Breda wel zijn eerste eredivisietreffer te maken. Voor hem, maar ook voor de andere beloften, zouden speelminuten in Oostenrijk – en daarin een overtuigend optreden – een mooi aanzetje zijn tot meer eredivisieminuten komend seizoen.

Volledig scherm
Beeld van de oefenwedstrijd tegen Ross County (2-0). Mark van der Maarel scoort de openingstreffer. © Foto Ruud Voest

Utrecht