Volledig scherm
Matthew Smith zet FC Twente op 1-0. © Niels Boersema

Jong FC Utrecht verliest bij Twente, maar houdt de schade beperkt

Wanneer je je als beloftenploeg voor het eerst meldt in een kolkende Grolsch Veste, dan mag je best geïmponeerd raken. Jong FC Utrecht verloor vanavond weliswaar van FC Twente (1-0), maar toonde nooit de indruk van slag te zijn.

Een mooi leermoment dus weer voor de beloften van coach Robin Pronk. Getuige de heenwedstrijd die in Utrecht voor FC Twente een dikke 6-1 zege had opgeleverd kon je vooraf immers je borst nat maken. Maar Jong FC Utrecht hield de schade in Enschede beperkt.

De uitslag dankzij een treffer van Matthew Smith in de dertiende minuut was wat geflatteerd, want de Twentse kampioenskandidaat heeft vanavond kansen genoeg gehad. Dat Thijmen Nijhuis geen koude handen zou krijgen was wel zeker na tien minuten spelen. De Utrecht-goalie voorkwam in de eerste minuut een snelle achterstand toen Rafik Zahknini voor hem opdook, en even later poeierde Aitor op de paal. Een buitenkansje voor de 2-0 maakte de Spanjaard oog in oog met Nijhuis na de 1-0 niet af.

Krachtverschil

Gevangen in het imposante decor waarin de meeste jongelingen zich voor het eerste begaven deelde Jong FC Utrecht - met nieuwkomer Keelan Lebon in de basis - in de eerste helft slechts een paar speldenprikken uit. Een schuiver van Mohamed Malahi, een kopbal van Shayne Pattinama uit een corner? De 24.100 toeschouwers morden even, meer niet. Dit moest na MVV uit de eerste thuisoverwinning worden van hun idolen wisten ze. Het krachtverschil met Jong FC Utrecht was in de eerste helft simpelweg te groot.

Twente joeg na de pauze op de 2-0 toen Nijhuis na een stevige botsing met Nacho was gewisseld. Zijn vervanger Fabian de Keizer lag direct in de vuurlinie bij een actie van Javier Espinosa, eerst bij een vrije trap (naast) en even daarna oog in oog met de Spaanse aanvaller. Maar onder druk wordt alles vloeibaar, zo bleek. Jong Utrecht kwam zelfs bijna op gelijke hoogte. Lebon brak door en mocht alleen op Joël Drommel af, maar de Fransman liet na zijn debuut met een treffer te bekronen.

Utrecht