Volledig scherm
© Ruud Voest

Kampong naar finale play-offs na zege op HGC

HoofdklasseDe hockeyers van Kampong staan in de finale van de play-offs om de landstitel. De regerend landskampioen uit Utrecht won ook in de return van HGC: 3-2. 

Na de eerder gewonnen wedstrijd in Wassenaar (2-5) is Kampong niet meer te achterhalen in de best-of-three-serie met HGC. Daardoor bereikte de ploeg van coach Alexander Cox voor het derde seizoen op rij de finale van de play-offs en is een historische trilogie nog altijd mogelijk. Kampong treft in de finale Bloemendaal, dat afrekende met Amsterdam.

Bjorn Kellerman was het goudhaantje voor Kampong met zijn winnende treffer in de 65ste minuut. De aanvaller scoorde met een magistrale forehand. Eerder waren ook Derck de Vilder en Jip Janssen (strafcorner) trefzeker.

Foutenfestival

Kampong-HGC was een meeslepend foutenfestival dat vooral boeide vanwege de spanning die op het duel rustte. HGC speelde met het mes op de keel en dat was vooral in de beginfase te zien. De ploeg van coach Paul van Ass stormde met Ashley Jackson en Seve van Ass als belangrijkste pionnen, maar hun inzetten troffen geen doel.

Kampong overleefde de storm van HGC en kreeg diverse kansen, waarbij vooral die voor Kellerman in het oog sprongen. De rappe aanvaller soleerde fraai langs zijn belager en stiftte op HGC-keeper Sam van der Ven. Ook in het tweede kwart vond hij Van der Ven met een backhand op zijn weg.

Onverstoorbaar

Pas na rust ontbrandde de wedstrijd door de openingstreffer van Ashley Jackson. De Brit pushte feilloos binnen uit een strafcorner. Kampong liet zich echter niet van de wijs brengen door de tegentreffer, want binnen een minuut kwamen de Utrechters op gelijke hoogte. De Vilder begon aan een solo en bekroonde die met een fraaie backhand in de korte hoek.

Daar bleef het niet bij in het derde kwart. Diezelfde De Vilder ging in de eigen cirkel onbeholpen het duel aan met een speler van HGC, arbiter Van den Assem wees weifelend naar de stip voor een strafbal. Jackson maakte geen fout: 1-2.

Kampong ging ook nu onverstoorbaar op jacht naar de gelijkmaker, de ploeg van coach Cox is een hockeymachine dat tegenwoordig nooit onder de stress bevangen is. En dus kwam Kampong vlak tegen het einde van het derde kwart op gelijke hoogte. Janssen pushte fraai raak uit zijn eerste strafcorner: 2-2.

Zes minuten voor tijd deed Kellerman de Laan van Maarschalkerweerd ontploffen. De spits nam de bal over na de een redding van Van der Ven, wipte het speeltuig iets op en schoot kiezelhard in verre hoek: 3-2. Een klaterend applaus viel Kampong ten deel.

Utrecht