Volledig scherm
David Harte (Kampong) brengt redding. © ANP

Kampong sleept beslissingswedstrijd om landstitel uit het vuur

hoofdklasseDe hockeyers van Kampong hebben een beslissingswedstrijd uit het vuur gesleept in de strijd om de landstitel met Bloemendaal. Na de 1-2 nederlaag in de heenwedstrijd won Kampong de return met dezelfde cijfers: 1-2.

De beslissingswedstrijd vindt zondag om 16.00 uur plaats bij Bloemendaal. Kampong boog via Boet Phijffer en Jip Janssen (strafcorner) een 1-0 achterstand om in een 1-2 overwinning. Voor Bloemendaal scoorde Yannick van der Drift.

Snel in achtervolging

Volledig scherm
Yannick van der Drift maakt de 1-0. © ANP

Met de beste bedoelingen begon Kampong aan de inhaalrace in Bloemendaal, maar net als in Utrecht kwam de ploeg van coach Alexander Cox al vroeg op achterstand. De backhand van Van der Drift was ogenschijnlijk krachteloos, maar David Harte kreeg geen grip op de bal. Een zeldzame fout van de doorgaans zo betrouwbare Ierse keeper: 1-0.

Het fundament van Kampong is moeizaam te breken, ook nu leken de Utrechters niet van slag van de mentale dreun. De Utrechters haalden al snel een strafcorner. Janssen pushte hard in de rechterhoek, Bloemendaal-keeper Maurits Visser redde. In de rebound dacht aangever Derck de Vilder de gelijkmaker binnen te tikken, maar hij trof de paal.

Phijffer met gelijkmaker

Hoewel Bloemendaal meer controle kreeg aan het begin van het tweede kwart, was het Kampong dat in de 27ste minuut op gelijke hoogte kwam. Martijn Havenga speelde de bal onverwachts snel door naar Janssen, die met zijn harde voorzet de stick van Phijffer vond. Phijffer, die met een ingescheurde enkelband speelde, tipte simpel binnen: 1-1.

Kampong hapte in het derde kwart naar adem, maar juist toen kwam Kampong op voorsprong. Het fluitsignaal voor het derde kwart had al geklonken, toen Janssen zuiver in de rechterhoek pushte. Visser zat er nog wel aan, maar moest toch capituleren: 1-2.

Kampong overleeft

Kampong verzuimde in het vervolg de wedstrijd in het slot te gooien. Kellerman miste van dichtbij met zijn forehand, waarna Kampong in de verdrukking kwam door de gele kaart van diezelfde Kellerman voor het ophouden van het spel. Toch kreeg Kampong een opgelegde kans, toen Ties Ceulemans alleen op Visser afging. De keeper kwam als winnaar uit de strijd.

In de laatste tien minuten lanceerde Bloemendaal een slotoffensief en haalde drie corners, maar Kampong overleefde, zodat zondag pas de nieuwe landskampioen bekend is.

Volledig scherm
Jorrit Croon (Bloemendaal) tussen Sander de Wijn en Derck de Vilder (Kampong) in. © ANP

Utrecht