Volledig scherm
Boet Phijffer (rechts) in duel met Thierry Brinkman. © ANP

Kampong verliest landstitel aan Bloemendaal na verloren beslissingsduel

HoofdklasseDe hockeyers van Kampong zijn de landstitel kwijt aan Bloemendaal. De Utrechtse formatie verloor de beslissingswedstrijd om het landskampioenschap zondag met 2-0.

Kampong, dat in 2017 en 2018 de beste van Nederland was, keek bij rust al tegen een 1-0 achterstand aan door een treffer van Jorrit Croon. Kampong kon in de tweede helft geen vuist meer maken en kreeg ook de 2-0 van Bloemendaal om de oren via Florian Fuchs.

Door het verliezen van de landstitel kan de ploeg van coach Alexander Cox de trilogie in eigen land niet voltooien en het clubrecord van drie landskampioenschappen op rij niet evenaren. In de jaren 70 kroonde Kampong zich onder coach Gerard Stroes in 1972, 1973 en 1974 tot kampioen.

Schaakpartij

Volledig scherm
Sander de Wijn. © ANP

Bloemendaal-Kampong was vanaf het eerste fluitsignaal een schaakpartij die pas in het tweede kwart ontbrandde. De angst om de landstitel te verliezen was groter dan om die te winnen, daags na de overwinning van de Utrechters in de return (1-2). Kampong gunde Bloemendaal zoals vertrouwd de bal en loerde op de counter.

Na het kwart van schaken, schuiven en loeren was het de beurt aan Bloemendaal. De oranjehemden leken hersteld te zijn van de mentale dreun die Kampong gisteren ontegenzeggelijk uitdeelde. Na kansen voor Fuchs en de redding van Kampong-doelman David Harte kwam Bloemendaal na 28 minuten spelen op voorsprong.

Bloemendaal op 1-0

Bloemendaal haalde zijn tweede strafcorner na een slippertje van Ties Ceulemans, die de bal onnodig omhoog duwde. Jasper Brinkman pushte naar de glijdende aangever Croon, die ’t Kopje deed ontploffen: 1-0. Ook de videoscheidsrechter gaf zijn zegen aan de treffer.

Kampong is de ploeg van de mentale veerkracht en repareerde bijna de opgelopen schade. Verdediger Jip Janssen brak door over de linkerflank en vond met zijn voorzet Philip Meulenbroek. De veteraan tipte zuiver binnen, maar Bloemendaal-keeper Maurits Visser redde vlak voor de doellijn fabuleus met zijn stick.

Titeldroom aan flarden

Bloemendaal verdubbelde vroeg na rust de voorsprong. Lars Balk verloor de bal op het middenveld en leidde zo de fraaie solo van Fuchs in, die twee Kampongers en keeper Harte zijn hielen liet zien en de Utrechtse titelaspiraties de grond in boorde: 2-0.

Met de moed der wanhoop ging Kampong op jacht naar de aansluitingstreffer, maar voor de zo gehavende ploeg van coach Alexander Cox was een comeback te veel gevraagd. Zo sluit Kampong voor het eerst sinds 2016 het seizoen prijsloos af.

Utrecht