Volledig scherm
PREMIUM
Urby Emanuelson gaat een duel aan tegen Red Bull Salzburg. © Frank Zilver

'Oudje' Urby schrikt niet meer van Red Bull Salzburg

In het ‘nieuwe’ FC Utrecht zonder sterkhouders Zakaria Labyad en Yassin Ayoub lijkt de rol van Urby Emanuelson (32) groter. Met hem in de basiself verloor de ploeg gisteren in Oostenrijk maar nipt van de plaatselijke landskampioen Red Bull Salzburg.

Urby Emanuelson gniffelt er een beetje ongemakkelijk bij. Voor het eerst in zijn carrière is hij de oudste speler binnen een groep. Of hij zich een routinier voelt? ,,Jawel. Othman Boussaid is 18. En Christopher Mamengi is van 2001. 2001! Als je dat soort getallen hoort, voel je je wel een beetje oud. Maar voor mij is het net zo makkelijk om met jonge jongens om te gaan. Ze zijn nog niet zo jong dat ze mijn kinderen zouden kunnen zijn, maar ik zie ze wel als kleine broertjes en probeer ze zoveel mogelijk te helpen.”

Vorig jaar was Emanuelson tweede viool achter Yassin Ayoub, nu lonken er kansen. In de eerste serieuze testcase van het seizoen tegen Red Bull Salzburg, waar trainer Jean-Paul de Jong met een van z’n sterkste opstellingen aan de start stond, stond Emanuelson ‘gewoon’ linkshalf. Met die elf hield FC Utrecht opvallend eenvoudig stand tegen de halvefinalist in de Europa League van vorig jaar, zonder zelf veel te creëren. Pas nadat FC Utrecht volop ging wisselen – en Red Bull overigens ook haar complete team had vervangen – kon de thuisploeg de wedstrijd naar zich toe trekken (1-0).

Utrecht