Volledig scherm
Frederique Matla (DenBosch) aan de bal tijdens de play-offs hoofdklasse dames, SCHC-Den Bosch (1-0). links Frederique Derkx (SCHC). © Koen Suyk

SCHC strandt na tweede nederlaag in Den Bosch weer in halve finale

HOOFDKLASSEDe hockeysters van SCHC zijn er opnieuw niet in geslaagd de finale van de play-offs om de landstitel te bereiken. De Bilthovenaren verloren de beslissingswedstrijd van Den Bosch met 1-0.

Zo strandt SCHC voor het vierde jaar op rij in de halve finale van de play-offs en blijft het landskampioenschap een obsessie voor de ploeg van coach Nettie van Maasakker. SCHC beschikt op papier over een kampioensteam, maar kon een voorsprong in de best-of-three met recordkampioen Den Bosch niet over de streep trekken. Wat rest is bezinning.

Frédérique Matla was het goudhaantje voor regerend landskampioen Den Bosch met een rake strafcorner tegen het einde van het derde kwart, nadat Laurien Leurink twee dotten van kansen miste namens SCHC.

Veldslag

Den Bosch-SCHC was vanaf de eerste minuut een fysieke veldslag. De thuisploeg leek de return van zaterdag (3-0 voor Den Bosch) het beste verwerkt te hebben, want Den Bosch begon furieus aan het duel aan de Oosterplas en greep SCHC vanaf de afslag bij de keel. SCHC-keepster Maddie Hinch behoedde haar ploeg voor een achterstand met een katachtige reflex op een inzet van dichtbij van Imme van der Hoek.

SCHC overleefde de Bossche storm en kreeg na wederom een redding van Hinch, nu op de tip-in van Matla, meer lucht. Het Bilthovense overwicht resulteerde in twee dotten van kansen voor Leurink, maar de international miste opzichtig.

De aanvaller besloot eerst oog in oog met keepster Josine Koning tot een slap stiftje, terwijl een backhand meer voor de hand lag. De inzet was een eenvoudige prooi voor Koning. Twee minuten later was wederom Miloe Jaeager de aangever, maar nu nam Leurink de bal in gevaarlijke positie niet goed mee en kon de verdediging van Den Bosch tijdig herstellen.

Openingstreffer Den Bosch

Na rust was het een strijd op leven en dood, Den Bosch en SCHC gaven weinig op elkaar toe. Carlien Dirkse van den Heuvel liep een strafcorner uit, de rebound sloeg Matla op de zijplank. Ook SCHC kreeg een kans uit een strafcorner, specialiste Caia van Maasakker trof Koning.

Het fluitsignaal voor het einde van het derde kwart had al geklonken, maar Den Bosch kwam wel op voorsprong. Matla pushte nu wel zuiver raak uit een strafcorner, buiten het bereik van lijnstopper Van Maasakker, na een totaal onnodige overtreding van Famke Richardson: 1-0.

Tien minuten voor tijd haalde SCHC zijn derde strafcorner, maar onbegrijpelijk genoeg legde niet specialiste Van Maasakker aan, maar sloeg Ginella Zerbo, die totaal onervaren is op het gebied van de corner. Niet verrassend sloeg de topscorer van de hoofdklasse te hoog in.

Coach Van Maasakker haalde ruim vier minuten vier minuten voor tijd keepster Hinch naar de kant voor een vliegende keepster, maar die maatregel sorteerde geen effect. En dus blijft het voor SCHC wachten op de eerste landstitel in de clubgeschiedenis.

Utrecht