Volledig scherm
John van Loen

‘Tijdens de ramadan speelde hij zijn beste wedstrijden’

ColumnColumnist John van Loen heeft respect voor alle spelers die voetballen tijdens de ramadan. 

Als trainer bij FK Qarabag in Azerbeidzjan werkte ik tussen de moslims. Ze waren niet allemaal even fanatiek, maar van de zeventien man deed meer dan de helft mee aan het vrijdagmiddaggebed. Dan zaten we in een vergadering toen er een paar met hun kleedje vandoor gingen om te bidden en daarna terugkwamen. Wij dronken dan maar een kop koffie.

Ik vind dat je altijd respect moet hebben voor het geloof van een ander. Of je nou geel, rood, zwart of blank bent, daar moet je respect voor hebben. Bij VVZ’49 doen mijn assistent en een speler mee aan de ramadan, de islamitische vastenmaand. Dat mogen ze van mij vrij invullen. Het eerste halfuur van een wedstrijd ging het goed, daarna zag je het wegebben. Na rust heb ik hem gewisseld, omdat ik niks meer aan hem had. Het is ook niet te doen, een hele dag niets eten en drinken.

Quote

Je probeert zo vroeg en laat mogelijk te trainen, omdat de spelers alleen iets voor zonsopgang en na zonsonder­gang mogen eten.

Danny van der Linden

Vorig seizoen had ik er bij SVL minder last van. Daar speelt Selcuk Albayrak, maar aan hem heb ik bijna niets gemerkt. Sterker, toen het tegen het einde van het seizoen ramadan was, speelde hij zijn beste wedstrijden. Hij was fit. Hakim Ziyech is ook zo’n uitzondering, maar die bedrijft topsport. Die jongens mogen het op andere dagen inhalen. Als trainer kun je tegen zo’n jongen moeilijk zeggen dat hij niet speelt.

Tijdens mijn periode in Azerbeidzjan waren we tijdens de ramadan op trainingskamp. Dan probeer je zo vroeg en laat mogelijk te trainen, omdat de spelers alleen iets voor zonsopgang en na zonsondergang mogen eten. Ik heb gezegd dat ze het zelf mogen invullen en dan zien we wel waar het schip strandt. Ik vind het heel knap, want ik kan nog geen dag zonder eten.

Ik las dat Ard Schouten, verslaggever van deze krant, ook meedoet aan de ramadan. Ard ken ik nog vanuit de tijd dat hij clubwatcher was bij FC Utrecht. Voor hem hoop ik dat hij ’s avonds een lekker biefstukje eet. Ik doe het hem in elk geval niet na. Hopelijk heeft hij na deze vastenmaand meer verstand van de ramadan dan van voetbal.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

Utrecht