Volledig scherm
Bjorn Kellerman (rechts) zet door namens Kampong. © Ruud Voest

Titelprolongatie in gevaar voor hockeyers Kampong

De titelprolongatie van de hockeyers van Kampong is in gevaar. De Utrechters verloren in eigen huis de eerste finale van de play-offs om de landstitel met 1-2 van Bloemendaal.

Uitgerekend oud-Kamponger Thierry Brinkman was het goudhaantje van Bloemendaal met het winnende doelpunt ruim één minuut voor tijd, na het openingsdoelpunt van Jorrit Croon (Bloemendaal) en de gelijkmaker van Bjorn Kellerman (Kampong). De ploeg van coach Alexander Cox moet zaterdag in de return (afslag 16.00 uur) winnen van Bloemendaal om de titel niet te verliezen aan de bewoners van ’t Kopje. Wint Kampong, volgt zondag een beslissingswedstrijd bij Bloemendaal.

Achtervolging

Bloemendaal deelde al vroeg de lakens uit in Utrecht. De oranjehemden, die azen op de eerste landstitel sinds 2010, domineerden het spel en drongen Kampong ver terug op eigen helft. Hoewel de Utrechters dan hun geliefde counterspelletje kunnen spelen, hapte de ploeg van coach Cox naar adem.

Bloemendaal kneep door en greep de Utrechtse strot dicht. Na knullig balverlies van Martijn Havenga lifte Croon de bal op zijn stick, liet iedereen zijn hielen zien en duwde het speeltuig na de wonderschone solo achter Kampong-keeper David Harte. Kampong protesteerde nog tegen de treffer en vroeg de videoscheidsrechter aan, die terecht oordeelde dat Croon de bal niet met zijn lichaam beroerde.

Strafcorners

Kampong kroop daarop uit zijn schulp en haalde in totaal vier corners. International Jip Janssen, die Martijn Havenga onttroond heeft als eerste cornerschutter, vond keeper Maurits Visser op zijn weg. Na zijn vierde strafcorner kreeg Janssen de grootste kans namens Kampong. Via een carambole kwam de bal voor zijn stick, op een paar meter van het doel schoof hij naast. Vlak voor rust mepte Philip Meulenbroek met zijn backhand kiezelhard voorlangs.

Kampong kwam furieus uit de kleedkamer en duwde Bloemendaal even de stellingen in. Opnieuw was Kellerman dicht bij de gelijkmaker, maar zijn backhand spatte uiteen op de handschoen van Visser. In de tegenstoot had Jasper Brinkman de 0-2 op zijn stick, maar Harte kwam in de één tegen één als winnaar uit de strijd.

Meeslepend 

Het slotoffensief van Kampong bleef uit, de Utrechters leken nu het hoofd te moeten buigen in de fysieke strijd. Sander ’t Hart en Emmanuel Stockbroekx verzuimden de wedstrijd te beslissen. Waarna Kampong toch op gelijke hoogte kwam. Bjorn Kellerman raakte de bal maar half, het speeltuig sprong omhoog, en opnieuw was daar Meulenbroek die als een duveltje uit een doosje de bal in het net tenniste: 1-1.

De wedstrijd dreigde naar shoot-outs te gaan, maar oud-Kamponger Thierry Brinkman dacht daar anders over. De aanvaller tipte de voorzet van Stockbroekx binnen, Kampong kon ook met het inbrengen van de vliegende keeper niets meer forceren en dreigt de titel te verliezen aan Bloemendaal.

Utrecht