Volledig scherm
Luuk Gielen (rechts) in 2016 als international van Oranje. © EPA

Utrechter Luuk Gielen als Duitser naar WK waterpolo

De kans dat geboren Utrechter Luuk Gielen als waterpoloër aan de Olympische Spelen kan meedoen, is groter geworden nu hij is geselecteerd voor het Duitse team dat in juli aantreedt op het WK in Zuid-Korea.

,,Hij is een versterking voor ons team. Ik ben blij met hem, want hij heeft een zeer goed schot vanuit de tweede lijn'', licht bondscoach Hagen Stamm zijn keuze toe.

Gielen, 2.05 meter lang en 100 kilo, heeft zich laten naturaliseren tot Duitser. Hij was international van Oranje, maar kwam na de mislukte kwalificatie voor de Spelen van Rio in 2016 in botsing met toenmalig bondscoach Robin van Galen en daardoor niet meer in aanmerking voor het Nederlands team. De oud-speler van UZSC en Partizan Belgrado nam daarna het besluit Duitser te worden. ,,Het is en blijft een gok, maar ik denk dat ik met Duitsland net iets meer kans heb om de Olympische Spelen te halen dan met Nederland'', gaf hij eerder aan op Waterpolo.nl.

Gielen heeft zich in Duitsland in de kijker gespeeld bij Spandau Berlin. Daar speelt hij inmiddels meer dan drie jaar. Daardoor kon hij een versnelde procedure om van nationaliteit te veranderen doorlopen. In de Duitse ploeg geniet Gielen de bijnaam 'Zwemmende Hollander'.

Utrecht