Volledig scherm
PREMIUM
Jan Verkaik. © Foto Ruud Voest

Voormalig FC Utrecht-scout Jan Verkaik geniet ondanks Alzheimer

Als voetballer, trainer én hoofdscout van FC Utrecht zwierf Jan Verkaik (73) jarenlang over de velden. Recent is er Alzheimer bij hem geconstateerd, wat vooral invloed heeft op zijn kortetermijngeheugen. Verkaik doet één keer zijn verhaal. ,,Ik hoop dat ik het nog een tijdje volhoud."

Quote

Het komt voor dat ik iemand zie lopen en denk: hé, die vent ken ik. Dan moet ik aan Corrie vragen wie het is

Jan Verkaik

Er zijn dagen dat Jan Verkaik van de bank in de woonkamer opstaat en naar de keuken loopt. Eenmaal bij het aanrecht staat hij stil, kijkt, denkt na en vraagt zich af wat hij ook alweer kwam doen. Twintig seconden eerder was hij nog voornemens om koffie te zetten, maar nu het langzaam bewolkt wordt in zijn bovenkamer laat vooral zijn kortetermijngeheugen hem in de steek. Als hij met zijn vrouw Corrie op stap is geweest, weet hij niet meer waar de auto geparkeerd staat. ,,Het zijn allemaal van die stomme dingen", vertelt hij rustig aan de keukentafel van zijn woning in Maarssen. ,,In het begin had ik er moeite mee, maar inmiddels heb ik me erbij neergelegd."

Zijn echtgenote Corrie, met wie hij al 52 jaar getrouwd is, steunt haar man door dik en dun. Regelmatig draait Verkaik zich om naar zijn vrouw. ,,Hoe zat het ook alweer, Cor", roept hij op momenten dat hij het antwoord op de vraag niet meteen paraat heeft. ,,Het komt voor dat ik iemand zie lopen en denk: hé, die vent ken ik. Dan moet ik aan Corrie vragen wie het is. In het begin vond ik dat verschrikkelijk, maar nu accepteer ik dat het een probleem is bij mij. Gelukkig heb ik vrienden, familie en bekenden om me heen. Ik geniet bewuster van het leven, ben blij dat ik nog overal naartoe kan. Daar is zij (wijzend op zijn vrouw, red.) medeverantwoordelijk voor."

Utrecht