Volledig scherm
© ANP

Aansluiten maar! Lange files verwacht in Nederland en op de vakantieroutes

Nu de regio Zuid vanmiddag ook haar schooldeuren sluit, verwacht ANWB enorme drukte op de wegen. Zowel in het binnen- als het buitenland. 

Onder de regio Zuid vallen de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg en gemeenten in Gelderland. Behalve voor drukte op de nationale wegen, waarschuwt de ANWB komend weekend ook voor volle wegen in het buitenland. Vooral vandaag en morgen wordt op de vakantieroutes veel oponthoud verwacht. 

Frankrijk heeft een lang weekend vrij rond zijn nationale feestdag Quatorze Juillet en in Luxemburg en West-Duitsland beginnen de schoolvakanties. Ook wordt in Duitsland op veel plaatsen aan de weg gewerkt, komend weekend in totaal op 470 locaties. In Zwitserland kan de wachttijd voor de Gotthardtunnel morgen door vakantieverkeer oplopen tot twee uur.

Extra oponthoud in Nederland

Rijkswaterstaat maakt melding van werkzaamheden en evenementen die in eigen land voor extra oponthoud kunnen zorgen. In het oosten van het land wordt het druk in verband met het meerdaagse festival Zwarte Cross, en André Rieu geeft vanavond, morgenavond en zondagavond zijn populaire concerten op het Vrijthof. 

In De Kuip houdt Feyenoord zondag zijn jaarlijkse open dag, en zondagavond speelt het Nederlands elftal in Utrecht de openingswedstrijd van het EK voetbal voor vrouwen. Ook wordt op de A2 aan het asfalt van knooppunt Ekkersweijer gewerkt. Daar is de verbindingsweg vanuit Eindhoven/Tilburg richting Den Bosch dicht van vandaag 21.00 uur tot maandag 6.00 uur.

In de regio Midden, waaronder de provincies Utrecht en Zuid-Holland evenals delen van Gelderland, begon de vakantie vorige week vrijdag al. Over een week volgt regio Noord (Noord-Holland, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland).

Een week geleden leidde de eerste vakantiegolf tot honderden kilometers file op Nederlandse snelwegen. Aan het einde van de middag stond het verkeer over meer dan 300 kilometer vast. Dat was opvallend meer dan de afgelopen jaren, toen de eerste uittocht gemiddeld 176 kilometer file opleverde.