De meeste toeristen in Parijs zijn Nederlanders en dat is uniek
videoNederlanders lijken op dit moment de grootste groep buitenlandse toeristen in Parijs en omstreken. Hoteleigenaren en campinghouders zeggen dat de meeste reserveringen voor augustus uit Nederland komen. Dat blijkt uit een steekproef van het regionaal toerismebureau.
Delen per e-mail
De uitkomst is opmerkelijk. Vorig jaar stonden Nederlanders nog op de achtste plek wat betreft buitenlandse toeristenaantallen, na onder meer Amerikanen, Britten, Duitsers en Chinezen. Nu staan Nederlanders voor het eerst op de eerste plaats in Groot-Parijs, de regio Île de France, waar bijvoorbeeld ook pretpark Disneyland Parijs bij hoort. In de hoofdstad Parijs zelf staan Nederlanders op de tweede plaats, na de Duitsers.
Nederland dankt zijn toppositie waarschijnlijk aan het feit dat andere nationaliteiten deze zomer vaker wegblijven. Amerikanen en Chinezen kunnen of mogen bijvoorbeeld weinig naar Frankrijk reizen. Veel Europeanen zijn door corona bang om de grens over te steken. Nederlanders zouden ‘trouw’ zijn gebleven en wel naar Parijs afreizen.
Niet bang
,,Ik kom overal in Parijs nu Nederlanders tegen’’, vertelt Rachella Kingswijk, die met haar eigen bedrijf Freaky Tours Paris wandelingen door de Franse hoofdstad organiseert. ,,De tours die ik doe met Nederlanders zijn ook bijna uitverkocht. Ik heb het drukker dan vorig jaar. In deze eerste twee weken van augustus heb ik zelfs al evenveel verdiend als vorig jaar in de hele maand augustus. Ik denk dat Nederlanders minder bang zijn voor de pandemie dan anderen.’’
Frankrijk als geheel staat als vakantiebestemming nog gewoon op nummer één, laat de ANWB weten. ,,Mensen hebben vertrouwen in het land. Je hoort er geen coronaverhalen over zoals bijvoorbeeld over Barcelona of Antwerpen.’’ Ook de reisbureaus van D-Reizen merken het. ,,Parijs blijft voor veel Nederlanders dichtbij. Je kan er veilig met de auto naartoe, je hoeft niet met het vliegtuig. En mensen vinden het een goed alternatief voor steden die nu code oranje hebben, zoals Barcelona en New York’’, zegt woordvoerster Eugenie Engelbracht.
Bekijk de Eiffeltoren voor en tijdens coronatijd door het bolletje te verplaatsen. Wil je onderstaande fotoslider in onze app gebruiken? Klik dan hier.
De toeristensector in Parijs heeft het desondanks zwaar te verduren gekregen door corona. In de eerste zeven maanden van dit jaar kwam zo’n 64 procent minder bezoekers naar de regio dan normaal, blijkt uit het onderzoek van het toerismebureau. Vorig jaar bezochten nog meer dan 50 miljoen toeristen Groot-Parijs. Daarmee was het één van de bestbezochte bestemmingen ter wereld.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
‘Coronaproof’
Om het toerisme weer op gang te krijgen heeft de regio 15 miljoen euro beschikbaar gesteld. Van dat geld wordt onder meer een nieuwe en opvallende promotiecampagne gestart. Parijs wordt daarin gepresenteerd als ‘coronaproof’: iedereen kan er makkelijk 1 meter afstand houden, is de boodschap.
Op affiches zijn toeristen te zien die helemaal alleen zijn. Een vrouw zit op een leeg terras in de populaire uitgaanswijk Quartier Latin. Een bezoeker loopt alleen door museum l’Orangerie. Een dame bewondert de Eiffeltoren vanaf een compleet lege kade langs de Seine.
De foto’s moeten potentiële toeristen ervan overtuigen dat het rustig is in Parijs, waardoor het besmettingsgevaar gering zou zijn.
Tekst gaat verder onder de video: ‘Parijs schreeuwt om toeristen’
Mondkapje
,,Het is niet toegestaan om op een foto verscheidene mensen te laten zien die dicht op elkaar staan’’, is de expliciete instructie van het regionaal toerismebureau aan de reisbranche die de affiches mag verspreiden.
Overigens draagt niet één van de personen op de foto’s een mondkapje. Het stadsbestuur van Parijs besloot eerder deze maand juist om in meer dan honderd straten en pleinen het dragen van een masker verplicht te stellen.
Dat had te maken met nieuwe opleving van corona in de hoofdstad. Begin deze week werd bekend dat in Parijs meer dan 50 van de 100.000 geteste mensen corona hadden. Daarmee staat deze indicator officieel op ‘rood’. Als ook andere indicatoren, zoals de R-waarde en de ic-bezetting, op rood komen te staan, kunnen in Parijs nieuwe maatregelen worden afgekondigd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen. -
PREMIUM
Is er een toekomst voor de euro? ‘Hij stort ons vanzelf in een crisis, bereid je daar op voor’
Is de euro nog wel houdbaar nu vooral de rijkere eurolanden van de munt lijken te profiteren? Renske Leijten (SP) mikt op een noordelijke en een zuidelijke euro, Hans Vijlbrief (D66) vraagt geduld: eurolanden moet meer naar elkaar toe groeien. -
PREMIUM
Zes klagende vouchereigenaren in het gelijk gesteld: ‘Dat betekent niet dat íedereen gelijk krijgt’
De Geschillencommissie Reizen heeft recent zes klachten van reizigers, die geen genoegen nemen met een reisvoucher, gegrond verklaard. De reisondernemers zijn in deze gevallen verplicht om tot snelle uitbetaling over te gaan. Door de coronapandemie zijn honderdduizenden vouchers uitgedeeld en lang niet alle gedupeerden zijn er blij mee. -
PREMIUM
Fletcher-baas verbaast zich over afhaalloket voor eten: ’Veel meer bewegingen’
Bij de hotels stromen de annuleringen binnen en de animo om te boeken is nagenoeg weg. Sommige hoteliers besluiten maar zelf de deuren te sluiten. -
PREMIUMTimelapse
Corona of niet: zoveel Nederlanders reisden afgelopen weken toch naar het buitenland
VEENENDAAL - Verkeersstromen richting Parijs, Lyon en Frankfurt die in de loop van de dag flink groeien. Ondanks corona zijn er nog veel Nederlanders die met de auto naar het buitenland op vakantie gaan. Maar: ons reisgedrag is wel veranderd door het virus, zeggen de ANWB en Flitsmeister.
-
Minimumloon naar 14 euro of zo houden? Dit willen de partijen uit de Tweede Kamer
De verkiezingen zijn al over drie weken; hoog tijd dus om de partijprogramma’s eens goed te bekijken. De hoogte van het minimumloon is voor veel mensen van belang. Bijna alle partijen willen dat het meer wordt, maar hoeveel precies? En: moet de bijstand meestijgen of niet? We leggen de standpunten naast elkaar van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten. -
Sunweb stuurt vakantiegangers naar de concurrent: ‘Boek maar bij TUI’
Reisorganisatie Sunweb roept op om vooral een vakantie te boeken bij concurrenten als TUI, D-Reizen, Zoover of Corendon. Dat deed de reisgigant gisteren middels een paginagrote advertentie in onder meer het AD en op sociale media. Met de opmerkelijke reclamecampagne wil Sunweb aandacht vragen voor de crisis in de reisbranche. -
PREMIUM
Fietsvakanties razend populair: vrijheid past perfect bij coronatijd
Fietsvakanties zijn dit jaar populairder dan ooit. En dan vooral in eigen land. Langs campings, B&B’s, hotels of trekkershutten: het vrijheidsgevoel past perfect in deze periode van corona-voorzichtigheid. Bij de Fietsvakantiewinkel in Elst is het daarom al weken lang topdrukte.