Volledig scherm
© Shutterstock

De pracht van Praag

In Praag, de Gouden Stad aan de Moldau, is er naast de bekende highlights nog veel meer te ontdekken. Het is een stad vol ingehouden emotie en mysterie, ingetogen en tegelijk trots op haar monumentale pracht.

Waar starten?

Beginner in Praag? Een centraal punt is de befaamde Karelsbrug over de Moldau, die het middeleeuwse stadsdeel Staré Město met zijn netwerk van steegjes en binnenpleintjes verbindt met het iets minder oude Malá Strana. Daar, naar het westen, torenen de Praagse Burcht, het helderwitte Strahov-klooster en de Sint-Vitus-kathedraal boven alles uit. Vanaf de brug zie je de stad en de rivier. En de mensen: ze staan vooral bij het mysterieuze beeld van Johannes van Nepomuk halverwege de brug. Raak je dat aan, dan valt geluk je ten deel. Tip: ga vóór het ontbijt, dan heb je Nepomuk voor jou alleen.

Volledig scherm
© Shutterstock

Moedertje

Maar Praag – inwoners noemen hun stad wel Matička, Moedertje – verbergt meer moois. Het Dansende Huis, een wonderlijk voorbeeld van moderne architectuur. Bij het herdenkingsmonument voor slachtoffers van de communistische dictatuur (1948-1989) hangt de emotie in de lucht: het staat symbool voor het lijden van een volk, nog zo kort geleden. Tijd voor U Fleků, een traditioneel bierhuis ‘sinds 1499’! Op de binnenplaats zitten gasten aan houten tafels. De ober vraagt niet eens welke pivo (bier) je belieft: het wordt zwart huisbier, Flekovský Ležák.

Volledig scherm
© Shutterstock

Waarom Praag?

1. Veel bezienswaardigs zonder hectiek; bijna ingetogen.

2. Architectuur uit álle voorbije eeuwen.

3. Naar hartenlust shoppen: veel trendy winkels en de prijzen vallen mee.

Tip: Relax in heerlijke tuinen en prachtige Praagse parken, waaronder het stadspark Stromovka. 

Volledig scherm
© Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock