Volledig scherm
PREMIUM
© AD

De rozentuin van Eleonora

Hans AvontuurToen ze hun dertigjarig huwelijk vierden, gaf Valentino zijn Eleonora dertig klassieke rozen in pot cadeau. Het was het begin van een hobby die enorm uit de hand zou lopen. ,,Had ik haar maar een gouden ketting gegeven'', grapt Valentino als hij aan die gebeurtenis terugdenkt.

Volledig scherm
© AD

Om kort te gaan: de dertig potten vormden het begin van de Roseto Garlant-Fabiani, die inmiddels is uitgegroeid tot een van de belangrijkste particuliere rozentuinen van Europa. Goed voor meer dan vijftienhonderd soorten klassieke rozen uit de hele wereld, waarvan soms zelfs werd gedacht dat ze waren verdwenen.

De Roseto, gelegen in het Noord-Italiaanse Artegna, is alleen open tijdens het bloeiseizoen tussen half mei en eind juni. Ondanks de faam in kringen van rozenkwekers geldt de tuin nog altijd als een geheimtip voor bezoekers van de regio en het charmante Artegna. Gratis bovendien. ,,Want'', aldus Eleonora, ,,schoonheid is voor iedereen.''

Verrassingen
Eleonora staat erom bekend dat ze haar rozen ongecontroleerd met elkaar laat kruisen, waardoor er elk jaar opnieuw verrassingen in de tuin opduiken. De bloemen kleuren roze, wit, geel, rood, oranje en alle mogelijke combinaties hiervan. Bovendien ruikt het bij het ene perk nog lekkerder dan bij het andere.

Met een beetje geluk tref je het echtpaar in de Roseta aan, terwijl ze de rozen verzorgen. Hoewel ze de jongsten niet meer zijn en geen opvolgers hebben, zal de tuin volgens Eleonora nog lang bestaan. ,,Alle grote Franse rozenkwekers uit de geschiedenis werden ouder dan 90 jaar.''