Volledig scherm
PREMIUM
© Hans Avontuur

Down under

Op ReisVijftig jaar terug sprak Australië zich uit voor gelijke rechten voor Aborigines. Daardoor konden de oorspronkelijke bewoners van nationaal park de Flinders Ranges hun toekomst in eigen hand nemen.

Quote

Kijk om je heen. Wat een fantasti­sche plek is dit toch, hè

Terry

Een slingerende gravelweg vol gaten en kuilen voert door oneindige velden. Het hoge gele gras blinkt als goud in het laatste daglicht. Drie grote kangoeroes steken het pad over en hoppen naar de horizon. Dan valt de avond. En snel ook. De hemel boven de noordelijke Flinders Ranges kleurt in rap tempo alle kleuren van de regenboog. En ten slotte paars.

Eindelijk. Daar is de afslag naar Iga Warta, de plek waar de Adnyamathanha - 'mensen van de rots' - gasten ontvangen en kennis laten maken met hun unieke cultuur, de oudste nog bestaande cultuur van de wereld. Het toeristisch centrum is 100 procent eigendom van de Aborigines en dat is nog altijd uitzonderlijk. Zoeken naar een kampeerplek voor de nacht. Bijgelicht door een bijna volle maan.

Op de veranda van het eenvoudige restaurant vertelt Terrance 'Terry' Coulthard een dag later over het referendum van 1967 en hoe belangrijk dat was voor zijn volk. Daarvoor telden de Aborigines niet mee. Letterlijk niet. Als het aantal bewoners van een dorp werd berekend, was dat exclusief de indigenous people (inheemse bevolking), zoals de oorspronkelijke bewoners van Australië officieel worden genoemd.