Een tussenjaar nemen ondanks corona? ‘Wil helemaal niet jaar thuiszitten’
Jongeren die na de zomer van plan waren een tussenjaar in het buitenland te nemen verkeren in veel onzekerheid. Dat merkt website Scholieren.com na een peiling onder lezers.
Van de 216 jongeren die de online vragenlijst invulden, hadden 172 buitenlandplannen aankomend schooljaar. Bij meer dan een derde (38 procent) heeft corona roet in het eten gegooid: de reis gaat niet door.
Bijna de helft (41 procent) verkeert nog in grote onzekerheid. Ze vragen zich af of hun vlucht nog wel gaat en of er in het buitenland wel geld te verdienen is met werken. Slechts 10 procent van de bevraagden denkt dat hun reis wel doorgaat. Zo is Daan Til (17) sinds november bezig met het voorbereiden van een jaar high school in Amerika. Na het halen van zijn havo-diploma hoopt ’ie binnenkort te horen naar welk gastgezin hij gaat. ,,Voorlopig blijft de reisorganisatie gewoon een passend gezin en school voor mij zoeken. Maar ik moet er wel rekening mee houden dat het niet door kan gaan.”
Heb helemaal geen zin om een jaar thuis te zitten
Til vindt het spannend. Zijn vertrek (begin augustus) is nog ver weg. Maar hij heeft zich wel voor een opleiding ingeschreven, voor het geval hij niet naar de VS zou mogen. ,,Dan hoef ik in ieder geval geen jaar thuis te zitten. Want daar heb ik helemaal geen zin in.”
Veelgebruikt alternatief
Het aanmelden voor een opleiding blijkt een veelgebruikt alternatief voor een geschrapt tussenjaar. Van de 136 jongeren wiens plannen op losse schroeven staan heeft bijna de helft (46 procent) zich aangemeld voor een of meer opleidingen. De deadline daarvoor is 1 juni.
Ook Tessa Schuurman (18) heeft zich ingeschreven voor een opleiding. Vier zelfs. Terwijl eigenlijk het plan was om met een vriendin in het buitenland te gaan reizen. ,,Een tegenvaller, maar dat gaat 'm toch niet worden”, vertelt Schuurman. ,,Omdat ik twijfel over m'n studiekeuze heb ik me voor meerdere studies aangemeld. In augustus kies ik definitief voor welke opleiding ik ga.”
Het voelt voor Schuurman dubbel zuur omdat ze geen open dagen heeft kunnen bezoeken. ,,Want ik ging er echt vanuit dat ik zou gaan werken en reizen.” Nu moet ze zich de komende tijd online oriënteren. ,,Het is balen. Ik wilde juist in m'n tussenjaar ontdekken wat ik leuk vind en wat ik later wil doen met mijn leven.”
Studiekeuzestress? De instagrampagina van Iris kan helpen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Een docent deed de livestream van de open dag vanuit een kinderkamer, omringd met knuffels’
Eindexamenleerlingen moeten na de zomer aan een nieuwe studie beginnen. Maar hoe kies je de juiste opleiding in een tijd dat er geen open dagen zijn, proefstuderen onmogelijk is en je niet meer kan meelopen met studenten? -
update
Schiphol verplaatst vluchten en zet kantoorpersoneel in om drukte te voorkomen, KLM schrapt 8 vluchten
Luchthaven Schiphol verwacht problemen door drukte op het vliegveld te kunnen voorkomen door zes vertrekkende vluchten naar Rotterdam The Hague Airport te verplaatsen. Daarnaast neemt het vliegveld extra beheersmaatregelen, zoals het plaatsen van een extra overkapping buiten de terminal, waaronder reizigers kunnen wachten. KLM laat weten acht vluchten van en naar Schiphol te schrappen. -
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Alleen KLM-reizigers hebben recht op vergoeding na staking bagagepersoneel
Een grote groep vliegreizigers die vanwege de staking dit weekend op Schiphol getroffen werd door vertragingen en annuleringen, vist achter het net bij financiële vergoedingen. Alleen KLM-reizigers blijken recht te hebben op genoegdoening. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?
-
PREMIUMfietstest
Dit zijn de best geteste fietsen van 2022
Welke (elektrische) fietsen komen als beste uit de test? Ook dit jaar laat Fietstest.nl een serie in het voorjaar verschenen e-bikes testen door vrijwilligers uit het hele land. Hieronder klik je op één van de categorieën. -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Scholieren maken zich zorgen over toekomst: 'Impact coronacrisis blijkt groot’
Scholieren vinden een studiekeuze maken in tijden van corona moeilijk. Hun hoofd staat er niet naar en lang niet alle eindexamenleerlingen hebben voor de crisis al een keuze gemaakt. Ze vinden het ook lastig dat ze opleidingen niet kunnen bezoeken. Ten slotte maakt de meerderheid zich zorgen over wat de toekomst zal brengen.