Volledig scherm
© Getty Images

Feestdagenparadijs Colombia: 18 dagen 'opgescheept' met familie

Vakantie: waar en hoe?Menig Nederlander moet er niet aan denken: elke vakantie doorbrengen met de (schoon)familie. In Colombia worden de maar liefst achttien nationale feestdagen in eigen land gevierd, en altijd in het gezelschap van familieleden.

Volledig scherm
© Shutterstock

In de chique wijk El Retiro, in hoofdstad Bogotá, nipt María del Pilar Posada (38) aan haar cappuccino. Ze werkt voor een Colombiaans softwarebedrijf en heeft jaarlijks twaalf werkdagen vakantie. ,,Mijn familie komt dan samen in de finca, een huisje op het platteland, van mijn oom. Daar kletsen we bij, wandelen we en spelen we spelletjes. Eens in de zoveel tijd reis ik naar Amerika, omdat ik daar gestudeerd heb. Vakantiegeld krijgen we niet, dus ik moet er flink voor sparen'', vertelt ze.

Gemiddeld krijgt een Colombiaanse werknemer vijftien dagen aaneengesloten vakantie. De dagen mogen dus niet apart van elkaar worden opgenomen. Een nieuwe medewerker moet een jaar lang trouwe dienst bewijzen voordat deze recht heeft op vakantiedagen. Gelukkig voor hem zijn er maar liefst achttien nationale feestdagen, die meestal op maandagen worden gevierd en dus in lange weekenden resulteren.

Meeste ter wereld

Colombia is daarmee het land met de meeste feestdagen ter wereld. ,,Het zijn katholieke festivos en niemand mag daar aan tornen. Twee jaar geleden wilde het congres deze dagen inperken. Vanuit alle hoeken kwam protest en uiteindelijk is het plan verworpen'', glimlacht Posada.

De belangrijkste vakantieperioden zijn in het voorjaar rond Pasen en in december rond Kerstmis. ,,Hoewel we eigenlijk alle vakanties met familie delen, is de kerstperiode het belangrijkst. Al het werk ligt stil, alles moet wachten tot volgend jaar. We vieren negen dagen voorafgaand aan kerst de novenas, dan wordt er samen gebeden, gezongen en veel zoetigheid gegeten.''

Quote

Het is heerlijk om tijdens de vakantie te lanterfan­ten, maar vooral om te dansen

José Ramon Salazar

In de maand juni volgen er drie lange weekenden achter elkaar. Opnieuw een reden om er tussenuit te gaan. ,,Stedelingen gaan dan op zoek naar natuur en rust, het liefst bij het familielid met de grootste finca. Of ze gaan uitgebreid lunchen en fietsen een eind op de autoloze wegen.''

Het klinkt als een paradijs, maar er zit ook een keerzijde aan de berg vrije maandagen. Vooral het midden- en kleinbedrijf is er de dupe van. ,,Zij moeten werknemers op zo'n dag 175 procent uitbetalen, terwijl de omzet laag is'', zegt Posada. De gepensioneerde architecten en winkeliers Ana Muñoz en José Ramon Salazar bevestigen dat de vele feestdagen slecht zijn voor de handel. In hun poppenzaak in volksbuurt Galerias merken zij een daling van de omzet tijdens de festivos. ,,Dan is het stil hier. Winkels zijn wel open, alleen de klanten komen niet'', vertelt de eigenares.

Lanterfanten

Als eigen baas kunnen de twee op vakantie wanneer ze willen. ,,Wij zijn net terug uit Ecuador. Onze zoon woont daar. Normaal gesproken zoeken stedelingen het strand of de jungle op, terwijl mensen van het platteland juist citytrips willen maken tijdens hun vakantie'', legt Muñoz uit.

De populairste bestemmingen onder Colombianen zijn de Caribische kust, de grote steden, het eiland San Andrés, Panama en Miami voor wie het zich kan veroorloven. Over de grens reizen is een luxe: ruim een kwart van de bevolking leeft onder de armoedegrens en viert daarom de vrije dagen in eigen omgeving.

Hoe je een vakantie vierende Colombiaan herkent? ,,We vinden het heerlijk om te lanterfanten, traditionele gerechten te eten, maar bovenal om te dansen. Of we nou in Ecuador zitten of thuis'', zegt José Ramon. Hij doet ter plekke wat salsapasjes. Zijn vrouw klapt vrolijk in haar handen. ,,Ja, Colombianen zijn altijd luidruchtig. Muziek zit in ons bloed. We maken overal een feestje van.''

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”