Volledig scherm
PREMIUM
© Hans Avontuur

Gegarandeerd skiën in Zwitserse Les 4 Vallées

poeder paradijsHet eindeloze skiën op 400 kilometer piste van Zwitserlands grootste skigebied is voortaan gegarandeerd: ook in Prarion, het mooiste hoekje van Les 4 Vallées staan nu sneeuwkanonnen.

Volledig scherm
© Hans Avontuur
Quote

Hoewel Verbier de naam heeft, kiezen de meeste Nederlan­ders liever voor Nendaz, Veysonnaz en Thyon

Volledig scherm
© Hans Avontuur

Uit & Thuis

De reis
Nendaz ligt op zo'n 950 kilometer vanaf Utrecht. Vignet (€38,50) verplicht op de snelweg in Zwitserland. Vliegen kan naar Genève of Zürich, met aansluitend de trein naar Sion. Op het laatste stuk van 15 kilometer omhoog rijden bussen.

Het skigebied
Les 4 Vallées biedt 400 kilometer piste, 92 liften, 100 kilometer winterwandelweg, zes freeridezones en slechts 9 kilometer langlaufloipes. Het gebied telt zes dorpen: Verbier, Nendaz, La Tzoumaz, Veysonnaz, Bruson en Thyon.

Het verblijf
In Nendaz zijn 22.000 bedden in chalets en appartementen, slechts 400 in hotels. Leuk is hotel Les Etagnes van de Nederlandse Onno en Annemieke van Boxtel, direct aan de Tracouet-kabelbaan.

Skiën
De 6-daagse liftpas voor Les 4 Vallées kost in het hoogseizoen €348 voor volwassenen en €174 voor kinderen. Kortingen in de andere seizoenen en voor families. Er is ook een 'kleinere' pas verkrijgbaar die toegang geeft tot de liften van Nendaz, Veysonnaz en Thyon (220 km piste). Deze kost €275 voor volwassenen en €137,50 voor kinderen.

Meer informatie
myswitzerland.com

Het was jarenlang de schandvlek van Les 4 Vallées: het gebrek aan sneeuwkanonnen op de hellingen van Prarion. Tijdens sneeuwarme winters raakte het populaire dorp Nendaz hierdoor afgesneden van het skigebied. Wie toch kilometers wilde maken op de uitgestrekte pistes moest eerst met de bus naar Siviez om daar in de lift te stappen. Een volksverhuizing van, in de drukste weken, zo'n 20.000 wintersporters per dag met opstoppingen en alle ellende van dien.

Na meer dan twintig jaar van onenigheid tussen het liftbedrijf, de gemeente en het Wereldnatuurfonds, zijn de partijen tot overeenstemming gekomen en kun je vanuit Nendaz voortaan onder alle omstandigheden de vier valleien bereiken. Fijn. Op naar de Mont Fort dus, goed voor een hoogte van 3.329 meter en een van de allermooiste uitzichtpunten van de Alpen.

Er komen zes liften aan te pas om de wintersporter vanuit Nendaz (1.400 m) naar de top te brengen. Het is de reis dubbel en dwars waard. Boven tik je de hemel aan. Het Zwitserse kanton Valais - Wallis op z'n Duits - telt 45 vierduizenders en dat is in één oogopslag te zien. Vanaf het stijf bevroren platform kijk je 360 graden rondom. Het is een show van het hooggebergte met supersterren als de Mont Blanc (4.808 m), Matterhorn (4.478 m), Dom (4.545 m), Monte Rosa (4.634 m) en de drieklapper Eiger (3.970 m), Mönch (4.107 m) en Jungfrau (4.158 m).

Aan de achterkant van het uitkijkpunt vertrekken freeriders en toerskiërs voor tochten door de ongerepte natuur. Aan de voorzijde ligt de zwarte afdaling. Zonder verse sneeuw is de steile wand één lange buckelpiste. Terrein voor een combinatie van techniek, kracht, souplesse en het kiezen van de juiste lijn. De kunners gaat tak, tak, tak, tak, tak, tak omlaag. Skiën uit het boekje. De recreanten proberen gewoon te overleven of nemen de lift.

De buckels - bosses op z'n Frans - worden op het vlakkere gletsjerdeel gevolgd door een machtige carvepiste. Ski's op de kanten en de heupen richting de sneeuw. Beter wordt het niet. De lange brede afdalingen onder de Mont Fort en de Mont Gelé zijn heerlijk speelterrein. Sommige hebben bijnamen gekregen als M25, naar de brede, drukke Engelse snelweg.

De benen even rust gunnen bij Cabane du Mont-Fort, een berghut die op een plek staat met zicht op de overkant van het Val de Bagnes en op de legendarische Bec des Rosses. Tijdens het evenement Xtreme Verbier doen skiërs hier het onmogelijke en komen ze van de steile rotswand naar beneden geskied.

Cabane du Mont-Fort staat soeverein in dit spectaculaire landschap. Bestellen bij het loket en afhalen bij het raam ernaast. Twee vrolijke mannen in T-shirt roepen de bestellingen het publiek in. ,,La 10. Une salade Savoyarde et une tartiflette. Niemand? Eenmaal andermaal. Ah, madame, goed dat u er bent, anders hadden we het zelf moeten opeten.''