Volledig scherm
PREMIUM
Bogotá van boven. © shutterstock

Geïnspireerd door Narcos? Vijf tips voor je reis naar Colombia

Het land dat in de tv-serie Narcos wordt omgeschreven als 'zo mooi, dat het oneerlijk is ten opzichte van de rest van de wereld' heeft zich ontwikkeld van (drugs)oorlogsgebied tot veelbelovend vakantieland. Een reis begint meestal op 2600 meter hoogte, in hoofdstad Bogotá.

Bogotá

Volledig scherm
De trekpleisters van Colombia in kaart. © AD

Toeristen schuilen in de kerk El Señor Caído de Monserrate, terwijl een tropische regenbui naar beneden klettert. Een psalm wordt ingezet, het geluid weerkaatst tegen de witte muren. Een grijze man knielt moeizaam en slaat een kruis, waarna hij plaatsneemt op een bank. Door de open deuren brengt de wind geluiden van buiten mee.

Daar staat Juan José Galga, een guitige student uit Bogotá. Hij rent eens in de week met zijn vrienden de Monserrate op en is dit keer als eerste boven. Zodra de anderen joggend aankomen, steekt hij bij wijze van overwinning zijn gebalde vuisten in de lucht. Aan de balustrade met uitzicht over de stad hijgen de jongens uit. Ze moeten over ijzersterke longen beschikken; de top van de berg ligt op 3.100 meter hoogte. De meeste buitenlanders zouden wel wat extra zuurstof toegediend willen krijgen, terwijl zij niet eens naar boven lopen, maar de knaloranje liftcabine nemen. Het ding zoeft bezoekers binnen enkele minuten een halve kilometer de hoogte in.

De Monserrate is een van de favoriete plekken van Juan José. ,,Zie je hoe dicht we bij de natuur wonen? Rechts kijk je uit over natuurgebied Páramo. Aan de andere kant heb je het beste uitzicht op Bogotá.'' De metropool van 9 miljoen inwoners ligt indrukwekkend uitgestrekt in de vallei. ,,Kijk'', wijst Juan José, ,,daar, die lage gekleurde huizen, dat is het historische centrum, La Candelaria. En dat ronde gebouw is de arena. Je moet ook langs de musea gaan, Bogotanen zijn heel trots op het Goudmuseum en het Botero museum.''