Gillende meisjes voor Tijmen die afval opruimt in Azië

videoMeisjes gillen als ze hem zien en zijn filmpjes zijn een hit. Niet omdat hij goed kan zingen of dansen, maar omdat hij afval opruimt. Tijmen Sissing (27) uit Hengelo heeft zichzelf uitgeroepen tot trashpacker, een backpacker die zooi opruimt. En het mooie is: zijn initiatief verspreidt zich als een olievlek over Zuidoost-Azië.

De afgelopen maanden zat Tijmen Sissing zogezegd in een rollercoaster. Momenteel is hij in Sandakan: de tweede stad op het eiland Borneo in Maleisië. Via sociale media verspreidt het fenomeen zich snel: de Facebookpagina van The Trashpacker heeft inmiddels meer dan twaalfduizend volgers. Kranten en televisiezenders in Maleisië en China interviewden de reislustige en milieubewuste Tukker en de aanvragen blijven binnenstromen.

Een trashpacker is een milieubewuste backpacker die tijdens zijn reis afval opruimt en zijn eigen gebruik van plastic mindert”, legt Sissing uit. Het kwam in 2012 in me op, toen ik op reis was in Australië en Zuidoost-Azië.” Waar de Australische stranden schoon waren, trof hij in Thailand en Laos een regelrechte vuilnisbelt aan langs de zee. Echt een shock, ik dacht hoe kan dit zo uit de hand gelopen zijn? Dat contrast was enorm en het idee van de trashpacker ontstond. Die maatschappelijke betrokkenheid heeft altijd in me gezeten. Ik heb negen jaar gewerkt met jongeren met psychische problemen en een sociale studie gedaan. Mijn eigen waarden en normen komen helemaal samen in dit idee.”