Volledig scherm
© Google Streetview

Groeten uit Turkije! Ook Nederlanders durven weer

Niet alleen Russen weten Turkije weer als vakantiebestemming te vinden, ook Nederlanders durven weer te boeken. Het Nederlandse toerisme in de Turkse badplaatsen zit deze zomer in de lift. 

Quote

Pas als je er geweest bent, kun je er over meepraten: in Turkije is echt niets aan de hand

Robert Schmidt, reisbureau Tjingo

Reisorganisaties zien het aantal boekingen naar Turkije in de zomervakantie de afgelopen weken sterk toenemen.  En die toename wordt alleen maar groter, want Turkije is de ideale last-minute-bestemming, stellen onder andere TUI, Corendon en VakantieDiscounter. Daarbovenop raken de hotels in Griekenland en Spanje steeds voller en worden voordelige reisjes in die landen dus steeds zeldzamer.

De meeste reisorganisaties zien stijgingen tot 5 procent ten opzichte van 2016, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend. ,,Als de omstandigheden onveranderd blijven, zit het toerisme in 2018 weer op het niveau van de jaren voor de Turkse coup'', aldus Robert Schmidt, eigenaar van reisbureau Tjingo. De helft van de boekingen die bij hem werden gedaan tijdens de pinksterdagen hadden Turkije als bestemming. 

Volle terrasjes

Lege terrasjes in Alanya, is dit beeld deze zomer verleden tijd?
Volledig scherm
Lege terrasjes in Alanya, is dit beeld deze zomer verleden tijd? © Google Streetview

Zelf was Schmidt vorige maand in de populaire badplaats Alanya, waar hij toen nog bijna in zijn eentje op het terras zat. Nu de Russen en dus ook weer Nederlanders durven te kiezen voor Turkije zal dat beeld komende zomer anders zijn. ,,Turkse hoteliers en ondernemers lopen financieel op hun tandvlees.'' Zij zullen dan ook dolblij zijn met deze positieve ontwikkeling, verwacht hij. ,,Wel zien we dat het vooral stellen zijn die een vakantie naar Turkije boeken.'' Het aandeel gezinnen blijft nog wat achter.

Waarom Nederlanders ineens weer voor een Turkse zonvakantie kiezen is een combinatie van meerdere factoren. ,,Uiteraard de prijs-kwaliteit verhouding: je zit nu voor een koopje in een viersterrenhotel aan de Turkse Rivièra.'' Maar ook de positieve verhalen van de mensen die onlangs geweest zijn spelen volgens Schmidt een rol. ,,Pas als je er geweest bent, kun je er over meepraten: in Turkije is echt niets aan de hand.''

Andere populaire bestemmingen 

Toch is Spanje bij de Nederlanders nog altijd de onoverwinnelijke zomerbestemming. Barcelona staat met stip op de eerste plaats, voor Malaga, Palma en Alicante. Alleen Lissabon wist zich in dit Spaanse rijtje te nestelen, stelt Vliegtickets.nl (zie onder). De grootste daler ten opzichte van 2016 is Bangkok, waar dit jaar bijna 30 procent minder mensen naartoe reizen. Die tropische bestemming legt het af tegen concurrent Indonesië, die dit jaar in populariteit stijgt. 

Volledig scherm
© Vliegtickets.nl
Volledig scherm
© Vliegtickets.nl