Een vakantiehuisje van Roompot. De organisatie zegt zich niet te herkennen in het onderzoek van de Consumentenbond.
Volledig scherm
Een vakantiehuisje van Roompot. De organisatie zegt zich niet te herkennen in het onderzoek van de Consumentenbond. © anp

Helft vakantiehuisjes zit vol schimmel en beestjes

Met de krokusvakantie een huisje geboekt op een van de vakantieparken? Houd er maar rekening mee dat het er niet bepaald schoon is, waarschuwt de Consumentenbond. Stof, haren, schimmel, beestjes, druipsporen, maar ook vlekken op matrassen én poepbacteriën zijn geen uitzondering.

Onderzoekers van de Consumentenbond boekten incongnito op dertig vakantieparken door heel Nederland een huisje en beoordeelden de schoonmaak. Na een visuele inspectie, waarbij ook een uv-lamp werd gebruikt die onder andere sporen van urine, bloed en andere lichaamsvloeistoffen zichtbaar maakt, bleken veertien huisjes niet schoon genoeg. Vooral de muren in de keuken, wc en badkamer waren vies.

Wegwijzers in vakantiepark Center Parcs de Eemhof.
Volledig scherm
Wegwijzers in vakantiepark Center Parcs de Eemhof. © ANP XTRA

De onderzoekers namen ook microbiologische monsters van de douchevloer of badkuip, wc-bril, deurklink, wastafelkraan, eettafel en het aanrecht, en lieten die in een laboratorium testen op (hoeveelheid) bacteriën.

De uitkomst is bedroevend: in bijna de helft van de huisjes werd onder andere de bacterie E. coli aangetroffen. E. coli komt voor in de darmen van mensen en dieren en is beter bekend als de poepbacterie. In vier huisjes zaten opvallend veel bacteriën op opvallend veel plekken.

Waar die huisjes staan? Op Landal Miggelenberg, Center Parcs de Huttenheugte, Hogenboom Bungalowpark & Villapark Familyland en Vakantiepark de Groene Heuvels (ten tijde van het onderzoek nog onderdeel van Hogenboom). De plek waar het het meest mis gaat, is volgens het onderzoek het aanrecht. Bij slechts zeven van de dertig onderzochte huisjes was bij geen enkel monster het aantal bacteriën te groot.

Vieste

De onderzochte huisjes van Roompot Aquadelta en Vakantiepark de Groene Heuvels spanden de kroon. Bij Roompot Aquadelta was vooral de badkamer ranzig: veel stof, kalk en schimmel, en er kropen beestjes in de badkuip. Ook troffen de onderzoekers poepbacteriën aan in de badkuip.

Bij het huisje van Vakantiepark de Groene Heuvels kwam vooral de keuken slecht uit de bus. In de keukenkastjes lagen kruimels, de deurtjes voelden plakkerig aan en de mystery-onderzoeker omschrijft de eettafel als ‘nogal ranzig’. En ook hier werd de poepbacterie aangetroffen, en wel op de eettafel en het aanrecht.

Serieus

Roompot – tevens eigenaar van Hogenboom– zegt zich niet te herkennen in de uitkomsten van de test en probeerde met een rechtszaak de publicatie van het onderzoek tegen te houden.

In een reactie laat Center Parcs weten de uitslagen van de tests serieus te nemen en maatregelen te zullen nemen. Landal vindt dat hun bungalows ‘naar de gangbare hygiënenormen’ worden schoongemaakt. Aanvullend laat Landal weten de bevindingen serieus te nemen.

Vakantiepark de Eemhof. Center Parcs zegt de test serieus te nemen en belooft maatregelen.
Volledig scherm
Vakantiepark de Eemhof. Center Parcs zegt de test serieus te nemen en belooft maatregelen. © ANP XTRA