Volledig scherm
Goudvis te huur in hotel © Twitter

Hotel verhuurt goudvis aan eenzame gasten

update,,In je eentje op je kamer en wil je gezelschap? Rent-a-fish (huur een vis). 3,50 euro per avond.''. De foto van een viskom met die tekst erbij is al meer dan 11.000 keer gedeeld op Twitter. ,,Mijn telefoon heeft de hele dag roodgloeiend gestaan hierover'', zegt David Dillen (41) uit Antwerpen, die in 2013 manager werd van het Charleroi Airport Hotel van de Van der Valk Groep.

,,Morgenvroeg word ik bijvoorbeeld gebeld door een Australische radiozender en ook de Nederlandse radio gaat mij bellen voor een interview. Net is nog een fotograaf van een Belgische krant naar buiten gelopen met foto's van onze goudvis'', aldus Dillen.

,,We zijn met onze 154 kamers het grootste hotel van Wallonië'', zegt Dillen tegen persbureau Belga. ,,Het duurt soms lang om in te checken als het wat druk wordt aan de receptie. Om de sfeer wat te verlichten met een ludieke actie ging ik in maart 2013 vissen verhuren. Die kom staat op de balie en mensen beginnen erover te praten met elkaar en maken er foto's van.'' 

Huurvis

Ook in het introductiejaar is de huurvis al viraal gegaan, maar niet zo groots als nu. Nu is hij door een tweet van Michelle Cooke uit Nieuw-Zeeland al bijna 12.000 keer gedeeld en meer dan 30.000 keer geliket. ,,Ze schreef in haar tweet dat een vriend van haar in België verbleef en het aanbod van een huurvis kreeg in het geval hij eenzaam was."

Ook al lijkt het Belgische Charleroi Airport Hotel het eerste dat met het  Rent-a-fish-concept komt, de oorsprong van het idee ligt toch echt in Nederland. Het Townhouse Designhotel Maastricht doet het al sinds 2009. Hoe het daar werkt is onbekend, maar in België komen de vissen desgewenst op de eindafrekening te staan. 

,,Dat verschilt per klant'', antwoordt Dillen. ,,Als het een zakenman is, dan gebeurt het dat hij bij zijn bedrijf graag flaneert met de onkosten voor een gehuurde vis. Als het gaat om een gezin met kleine kinderen en die kindjes willen de vis mee op hun kamer, dan krijgen ze hem gratis mee. In het begin heeft een Nederlands meisje de vis ooit een keer 'ontvoerd'.  Aan de grens met Nederland vroeg ze haar vader om even te stoppen... om naar de vis te kijken die ze had meegenomen uit het hotel.''