Volledig scherm
PREMIUM
© Karin Anema

Iedereen heet Maria op Santa Maria

ReportageOp het Portugese eiland Santa Maria héét ook bijna iedereen Maria. Dat is er een traditie, voor jongens en meisjes.

Volledig scherm
Dat het eiland katholiek is, is ook te zien aan de rijkelijk versierde kapelletjes. © Karin Anema
Volledig scherm
Mariabeelden overtreffen het aantal Jezusbeelden. © Karin Anema

Achter de bar van een dorpscafé tapt de 21-jarige João Costa een biertje. Hij vertelt over zijn moeder, die hij adoreert. ,,Ze heet Lucia Maria. Ze is heel religieus en heeft een hechte band met Fatima, de alias van Nossa Senhora, Onze Vrouwe Santa Maria. Als er iets aan de hand is, praat mijn moeder met het beeld alsof het een levende is. Mijn moeder kan goed koken, net als mijn grootmoeder, die Maria José heet. Mijn vader heet João Maria. Eigenlijk heet iedereen hier Maria, behalve ik. Al krijg ik vijf kinderen, ik zal ze allemaal Maria noemen. Dat is traditie, voor jongens en voor meisjes.’’

‘Hier’ is Santa Maria, het op een na kleinste en warmste eiland van de Azoren, de Portugese archipel, gelegen in de Atlantische Oceaan. De Azorianen zijn zeer gelovig. Oorspronkelijk waren alle negen eilanden vernoemd naar een heilige. Later werden sommige hernoemd, behalve Santa Maria. Het eiland is het buitenbeentje in de archipel: als enige heeft het twee witte zandstranden en het is opgebouwd uit fossielen die bij een aardverschuiving omhoog zijn gedrukt. Santa Maria werd als eerste ‘ontdekt’, op 15 augustus 1427, de dag van Maria Hemelvaart. Vandaar de naam.