Volledig scherm
PREMIUM
© RV

In deze vakantiehuisjes aan zee heeft de tijd stilgestaan

Wad retro!Vakantiehuizen zijn in trek. Vorig jaar werden er in ons land 3.750 vakantiewoningen verkocht. De Waddeneilanden zijn een paradijs voor liefhebbers van vakantiehuisjes waarin de tijd heeft stilgestaan. Wij tippen drie fraaie exemplaren.

Geschiedenis

,,De bruine schrootjes en groene wastafels van de jaren 60 en 70 waren een reactie op het modernisme, toen alles strak en efficiënt moest zijn'', vertelt Ileen Montijn, deskundige op het gebied van interieurgeschiedenis. ,,Mensen waren de soberheid zat. Ze zochten warmte: rotan meubels, beige vloerbedekking, oranje gordijnen.'' Veel huisjes zijn in de jaren 60 en 70 op de eilanden neergezet, toen het toerisme in de lift zat. ,,Dat de verhuurders ze niet hebben aangepast, heeft te maken met prioriteiten. En de spullen gaan lang mee. Handig!''

Toen ik 2 jaar was, verhuisden mijn ouders van Amsterdam naar Terschelling. Daar runden ze een pension. Een Pippi Langkoushuis, begroeid met klimop. Mijn kamertje bevond zich tussen de kamers van de gasten. Met vriendjes speelde ik verstoppertje in het enorme pand dat leek op een doolhof. Ik had een walkman gekregen, omdat ik de gasten anders gek maakte met mijn muziek. Terwijl mijn moeder de kamers schoonmaakte, speelde ik op de gang met Lego. En terwijl zij cranberrytaarten bakte, zat ik met mijn tekenboek bij haar in de keuken.

Wifi

Mijn vader verhuurt het huis nog steeds, maar dan als appartement voor groepen. Verwacht geen hightech in dit huis (behalve wifi. Het eerste wat de meeste gasten direct bij aankomst willen weten is de wificode). Het pension heeft een kleine make-over gehad, maar het groene bad zit er nog steeds in. De schrootjes op de muren ook, al zijn ze inmiddels bordeauxrood geverfd.

Vakantie in een tijdcapsule: het kan zo lekker zijn. Ik zocht en vond op de Waddeneilanden drie huisjes waarin de tijd heeft stilgestaan.

Poll

Dagjesmensen Venetië betalen 3 euro entree. Is dat ook een goed idee voor drukke plekken in Nederland zoals in Amsterdam?

  • Zeker! Invoeren! (58%)
  • Niet doen! (42%)
33328 stemmen