Volledig scherm
PREMIUM
Tiger and Turtle in Duisburg. Deze 'achtbaan' van verzinkt staal staat op de steenberg van een voormalige hoogoven. © Adrianne de Koning

Ja, dat is leuk: een rondje langs oude Duitse industrie

ReizenGoed nieuws: de ene na de andere hoogoven en steenkolenmijn sluit in het Duitse Ruhrgebied. Beklim de industriële iconen en zie het landschap veranderen.

‘Hier word je nog vies’ staat op het waarschuwingsbord bij de ingang van het Landschaftspark in Duisburg. Dat dat geen overbodige tekst is, bewijst een stoere tiener, gestoken in een leren jack van zijn scooterclub. Met zijn vrienden klimt hij naar het hoogste punt op zeventig meter: Hoogoven 5. Zijn jack schuurt langs de verroeste muur, in zijn poging zo ver mogelijk van de alsmaar dieper wordende afgrond te blijven.

  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.