Volledig scherm
PREMIUM
© Nils Elzenga

Kamperen in een achtertuin

ReizenDe avontuurlijke kampeerder laat de camping links liggen en slaat zijn kampement op in wonderschone achtertuinen. Het onlineplatform Campspace is een verzamelplek voor deze privékampeerterreintjes. Via het zusje Camptoo huur je iemand z’n camper. Nils Elzenga probeerde het uit.

Oef, zo’n camper is toch een poepie groter dan een auto. Bij de eerste de beste bocht pakt mijn rechterachterwiel een stoeprand mee, precies zoals Pietje van Wijngaarden (53) had voorspeld. Ik veer omhoog uit mijn stoel en plof als een zak aardappelen weer neer. Er piept en kraakt van alles in de omgebouwde Mercedes-bus. Van Wijngaarden uit Amsterdam, die me alles heeft uitgelegd over de camper, is familie van eigenaar Luuk van Dun. Die kon er zelf niet bij zijn, omdat hij bezig is aan ‘een soort van uit de hand gelopen fietstocht’. Hij peddelt van Namibië naar Nederland, een slordige 16.000 kilometer. Van Dun is al veertien maanden onderweg.

  1. Zelfs New York is nu een slaapstad: griezelig leeg in ‘de stad die nooit slaapt’
    PREMIUM
    foto's

    Zelfs New York is nu een slaapstad: griezelig leeg in ‘de stad die nooit slaapt’

    De barkrukken liggen met de poten in de lucht op tafel, de roldeuren zijn dicht, de straten leeg. De Lower East Side, in het New Yorkse stadsdeel Manhattan, is een buurt waar het nachtleven normaal gesproken naadloos overgaat in de drukte van de dag. Nu doet de Mexicaanse taqueria aan Essex Street dienst als helverlicht baken in de duisternis. Binnen staat Ricardo Espinoza zich te vervelen achter de balie. Hij is gewend op dit uur, rond tienen in de avond, taco’s te beleggen voor de klanten van de bar twee pandjes verderop.