Volledig scherm
© Shutterstock

Keizerlijk Rome

Ooit het centrum van het Romeinse Rijk, nu een unieke wereldstad waar het leven nadrukkelijk wordt gevierd. Trek gerust een hele week uit om van al het moois te genieten dat Rome in overvloed heeft.

Waar starten?

Bij het Colosseum, ook al om De Eeuwige Stad beter te begrijpen. Hier speelden zich bijna tweeduizend jaar geleden onvergelijkbare taferelen af, variërend van gladiatorengevechten tot nagespeelde zeeslagen. Koop wel vooraf je ticket: je bent nooit de enige die het Colosseum wil bekijken.

Volledig scherm
© Shutterstock

Openluchtmuseum

Rome is een fantastisch ‘openluchtmuseum’: probeer dus vooral niet ‘alles’ te zien. Rijkversierde tempels vind je onder meer op het Forum Romanum, het oude marktplein van Rome. En vergaap je vooral aan de Spaanse Trappen en het prachtig bewaard gebleven Pantheon. Bijgelovig? Gooi dan, met je rug naar de Trevi-fontein, twee munten over je linkerschouder, en je zult ooit weer in Rome terugkeren.

Volledig scherm
© Shutterstock

Modern leven

Dit is Italië, dus laat je vooral ook in culinair opzicht flink verwennen. Bijvoorbeeld in de wijk Trastevere, voor lange avonden in bars en traditionele restaurants. Vind je het bekende Piazza del Navona iets te druk? Geen nood, Rome wemelt van de fijne pleintjes waar je traditionele pasta carbonara of gnocchi proeft. Voor uitgaan kun je ook prima terecht in Trastevere of Campo de Fiori.

Volledig scherm
© Shutterstock

Winkelen

Rome is een uitstekende winkelstad. Alle Romeinen kennen de Via del Corso, Via Condotti en Via Nazionale vanwege de grote modehuizen en mooie boetieks. Verrassender zijn de Via dei Coronari (antiekhandelaren) en de Via del Boschetto met prachtige ateliers. En vergeet vooral niet af en toe neer te strijken bij een gelateria.

Volledig scherm
© Shutterstock

Waarom Rome?

1. De Eeuwige Stad is in historisch en cultureel opzicht uniek.
2. Vaticaanstad, het onafhankelijke staatje binnen de stad, met het Sint-Pietersplein en de Sixtijnse Kapel.
3. Meesterlijke monumenten, indrukwekkende thermen en prachtige parken, zoals Villa Borghese.

Tip: Met de Roma Pass – gratis openbaar vervoer en toegang tot een aantal musea – maak je je stedentrip goedkoper.

  1. Veel souvenirwinkels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfstak’

    Veel souvenir­win­kels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfs­tak’

    Buitenlandse toeristen zijn na 15 juni weer welkom in ons land. Dat is goed nieuws voor de honderden souvenirwinkels in Nederland. De souvenirbranche is voor bijna 100 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers en zag de omzet sinds half maart teruglopen tot nagenoeg nul. De verwachting is dat veel winkeltjes het niet zullen redden. ,,We moeten het vooral hebben van Aziaten en Zuid-Amerikanen. Die zien we voorlopig niet terug.’’