Volledig scherm
© Thinkstock

Keuze vakantiebestemming afhankelijk van lekker eten

Nederlanders zijn dol op lekker eten en dat is terug te zien aan de keuze van de vakantiebestemming. Meer dan de helft van de Nederlanders (59 procent) geeft aan dat goed eten van invloed is op de uiteindelijke hotelkeuze, blijkt uit onderzoek van reiswebsite Expedia onder 14.000 Europeanen.

Volledig scherm
© Thinkstock

Meer dan een kwart (27 procent) van de Nederlanders ziet de kwaliteit van het eten als grootste prioriteit bij het kiezen van zijn of haar reisbestemming. We scoren daarmee hoger dan bekende fijnproevers zoals de Fransen en Zwitsers. Verder blijkt uit het onderzoek dat één op drie Nederlanders (33 procent) vóór vertrek onderzoekt waar hij of zij op de vakantiebestemming goed kan eten.

Favoriete food-bestemmingen
De pizza en de pasta uit de Italiaanse keuken zijn de absolute favoriet. Als we kiezen voor lekker eten scoort de hoofdstad Rome (46 procent) het best, gevolgd door Parijs (32 procent) en Madrid (28 procent). In Moskou, Bombay en Cornwall is er onder Nederlanders de minste belangstelling voor een diner.

Amsterdam blijkt echter geen culinaire bestemming in de ogen van de Europese toerist. Alleen in Duitsland (15 procent), Zweden (10 procent) en Oostenrijk (9 procent) verschijnt onze hoofdstad in de top 10-lijst van beste food-bestemmingen.   

Avontuurlijker
Eenmaal op de vakantiebestemming zijn we ook niet te beroerd om lokale culinaire hapjes te proberen. Zo geeft 37 procent van de Nederlanders aan een voorkeur te hebben voor lokale restaurants en niet vanzelfsprekend te gaan voor de populaire, bekende toeristenrestaurants. We scoren hiermee hoger dan reizigers uit andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk (28 procent), Duitsland (21 procent), Italië (20 procent) en Spanje (9 procent).

Bovendien heeft 77 procent van de Nederlandse reizigers lokale gerechten, die ze nog niet kenden, op vakantie geprobeerd. Onze Belgische zuiderburen (70 procent), maar met name de Britten (56 procent) en Finnen (59 procent) zijn beduidend voorzichtiger in het proberen van het lokale eten op hun vakantiebestemming.

De top 10 favoriete

Rome, Italië 46%
Parijs, Frankrijk 32%
Madrid, Spanje 28%
Tokio, Japan 21%
New York, VS 19%
Bangkok, Thailand 19%
Lissabon, Portugal 18%
Bordeaux, Frankrijk 17%
Istanboel, Turkije 13%
Marrakesh, Marokko 12%