Volledig scherm
Hvar is een beeldschoon eiland maar heeft veel last van jonge bezoekers die vaak veel te diep in het glaasje kijken. Met alle gevolgen van dien. © Thinkstock

Kroatië roept halt toe aan zuipende en kotsende vakantiegangers

Kroatië is helemaal klaar met het losbandige gedrag van jonge, voornamelijk Britse toeristen die de boel onderkotsen en -plassen. Vakantievierders die zich niet gedragen, riskeren vanaf nu boetes tot 700 euro.

Volledig scherm
Borden waarschuwen vakantiegangers voor hoge boetes © FB

Met name op het populaire feesteiland Hvar is het regelmatig bal, weet de onlangs verkozen burgemeester Rikardo Novak. ,,Ze geven over op straat, plassen in elke hoek en lopen in hun blote bast door het historische centrum. Ze zijn vaak zo dronken dat ze als wezenlozen over straat kruipen’’, tekent de Britse krant The Guardian op. Volgens de burgervader zijn jonge toeristen best welkom in op zijn eiland, mits ze zich gedragen. 

Er staan daarom vanaf nu flinke boetes op losbandig gedrag. Wie in z’n zwemkleding door het centrum loopt, betaalt 600 euro. Alcohol op straat drinken? 700 euro. Op verschillende plekken hangen waarschuwingsborden: ‘Spaar je geld en geniet van Hvar’ die de vakantievierders daaraan herinneren.

Maar ondanks het geklaag over hun losbandig gedrag wil Kroatië zijn toeristen ook weer niet kwijt. Toerisme is big business voor het Balkanland. Vorig jaar bezochten maar liefst 16 miljoen mensen Kroatië en zij brengen een hoop geld in het laatje van het - voor Europese begrippen - arme land.