Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Kwart vakanties verstoord door gezondheidsklachten

Een kwart van alle vakanties wordt verstoord door gezondheidsklachten, blijkt uit onderzoek door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).  Vooral lange reizen buiten Europa leidden tot ongemak door gezondheidsklachten: 1 op de 3 reizen werd verstoord of onderbroken, binnen Europa 1 op de 5.

De vijf meest veelvoorkomende gezondheidsklachten zijn jeuk, verbrande huid door de zon, verstopping, diarree en maagklachten. Vakantiegangers kunnen zich makkelijk voorbereiden op dit soort klachten, maar uit het onderzoek blijkt dat dat vaak niet gebeurt. De meeste reizigers gooien wel een pakje paracetamol en wat pleisters in hun tas, maar vergeten bijvoorbeeld de diarreeremmers, terwijl buiten Europa zestig procent van de vakantiegangers last van de darmen heeft. 

Jeuk

Een opvallende conclusie uit het onderzoek is dat vrouwen meer last hebben van jeuk dan mannen: 70 tegenover 44 procent. Coolen van Brakel: ,,Naast jeuk hebben vrouwen vaker last van stress tijdens vakantie, en dit zou goed samen kunnen hangen. Op reis hebben vrouwen vaak de 'gezondheidsportefeuille', zoals wij dat noemen. Ze houden zich meer bezig met bijvoorbeeld hygiëne. Als er getwijfeld wordt aan de hygiëne van bijvoorbeeld het bed, kan dat al snel jeuk stimuleren." 

Drogisten organiseren nu de campagne 'Gezond op reis', om de meest voorkomende gezondheidsklachten op reis tegen te gaan.