Let op milieuzones! Zo zit het per vakantieland
Rijd je tijdens de vakantie een stad in, heb je zo een boete wegens overtreding van de milieuregels. Vaak heb je een milieusticker nodig en soms mag je helemaal niet het centrum in. Let goed op, want de regels verschillen per land en stad.
Zolang je op de snelweg rijdt, is er niets aan de hand. Maar zodra je een afslag neemt, moet je opletten. De milieuzones gelden vooral in grote steden. Uniforme Europese regelgeving is er nog niet. Zo zit het per land.
België
Voor Antwerpen en Brussel gelden milieuzones, die LEZ (lage-emissiezone, zone de faible émission) worden genoemd.
Brussel: Sinds 1 januari 2018 vallen alle negentien gemeenten van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest onder de LEZ, met uitzondering van de ringweg en enkele toegangswegen. Dieselvoertuigen zonder euronorm of Euro 1-norm mogen de zone niet meer in.
Antwerpen: De hele binnenstad en linkeroever is een LEZ. Auto’s met een benzinemotor mogen alleen de milieuzone in als ze minstens aan de Euro 1-norm voldoen (bouwjaar 1992). Dieselauto’s moeten minimaal aan de Euro 4-emissienorm (bouwjaar 2005) of de Euro 3-norm (bouwjaar 2001, maar dan mét roetfilter), voldoen.
Duitsland
In Duitsland is voor ruim 75 stadscentra een milieusticker (Umweltplakette) nodig, waaronder Berlijn, München, Frankfurt en Stuttgart. Op gis.uba.de/Website/umweltzonen/umweltzonen.php staat een actueel overzicht. De regels variëren per stad, maar in z’n algemeenheid geldt: dieselvoertuigen van voor 2001 en benzinevoertuigen van voor 1993 worden niet meer toegelaten.
Wie niet het goede vignet heeft of zonder sticker de stad inrijdt, riskeert een boete van 80 euro. De milieustickers zijn online (onder meer bij milieusticker.nl voor 18 euro) en bij ANWB-winkels (13,95 euro) aan te schaffen.
Frankrijk
Frankrijk kent permanente en tijdelijke milieuzones. Om een milieuzone in te mogen, is een sticker (vignette Crit’Air) op de voorruit verplicht. De sticker is alleen online via certificat-air.gouv.fr te bestellen (voor 4,21 euro). Afhankelijk van de leeftijd van je voertuig, het type en de mate van CO2-uitstoot krijg je een bepaalde kleur sticker.
Er zijn zes kleuren. Een groene sticker (0) krijg je alleen als je elektrisch of op waterstof rijdt; dan geldt er geen enkele beperking. Met auto’s van voor 1 januari 1997 mag je nergens een milieuzone in. De stickers zijn geldig in heel Frankrijk, hoewel regels per stad kunnen verschillen. Wie zonder sticker een milieuzone inrijdt, riskeert een boete van 68 euro.
De binnenstad van Parijs kent een permanente milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, ZCR). Elke dag tussen 8.00 en 20.00 uur is een milieusticker nodig. Veel andere steden (onder meer Lille, Lyon, Annecy, Chambéry) en departementen (onder meer Isère en Drôme) werken met tijdelijke milieuzones (ZPA), die alleen gelden bij luchtvervuiling.
Italië
Veel Italiaanse steden, bijvoorbeeld Rome, Florence, Milaan, Pisa en Verona, en sommige regio’s hebben een milieuzone, de Zona a Traffico Limitato (ZTL). De zones heten Zona Traffico Limitato. Een onderbord geeft aan voor wie de afsluiting níet geldt. Daarnaast hebben sommige steden een algemeen rijverbod voor het historische centrum. Het overtreden van de milieuregels kan leiden tot boetes van honderden euro’s.
Lokale regels verschillen sterk, in sommige steden gelden de restricties alleen voor bepaalde uren. In een aantal steden kunnen toeristen een vrijstelling krijgen om bagage in- en uit te checken bij aankomst en vertrek. Dat moet je dan vooraf wel even regelen met de eigenaar van het verblijf. Kijk voor meer info op accessibilitacentristorici.it (ook in het Engels).
Spanje
Sommige Spaanse steden, waaronder Madrid, kennen milieuzones. De autoluwe zones heten Area de Prioridad Residencial (APR); ze zijn alleen toegankelijk voor vergunninghouders. Een milieusticker kost 5 euro en is verkrijgbaar bij Spaanse postkantoren. Er zijn vier kleuren afhankelijk van bouwjaar, brandstofgebruik en euronorm van de auto. Barcelona en omgeving heeft een tijdelijke milieuzone die ingaat bij extreme luchtvervuiling.
Meer informatie over milieuzones en tolvignetten vind je op anwb.nl
En hier ook
Voor Slovenië, Zwitserland en Oostenrijk heb je geen milieustickers nodig, wel een tolvignet voor het hele land. In de volgende landen zijn wel milieuzones:
Denemarken: campers en personenauto’s die meer dan acht personen kunnen vervoeren, moeten in vijf grote steden een Ecosticker hebben, te bestellen via ecosticker.applusbilsyn.dk.
In Groot-Brittannië kent Londen een verkeersdruktezone (Congestion Charging Zone) en milieuzones (Low Emission Zone, LEZ en Ultra Low Emission Zone, ULEZ). Kijk op tfl.gov.uk voor de regels.
In Zweden hanteren de steden Stockholm en Göteborg een ‘congestion tax’ voor de binnenstad. De prijs (enkele euro’s) is afhankelijk van het tijdstip. Je kenteken wordt automatisch geregistreerd en je krijgt de rekening thuisgestuurd.
In Noorwegen worden in de hoofdstad Oslo alle dieselvoertuigen geweerd bij smogalarm.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
met video
Opnieuw enorme drukte en lange wachttijden op Schiphol
Het is opnieuw erg druk op Schiphol. Volgens een woordvoerder zijn de rijen de hele dag langer doordat er minder beveiligingspersoneel is dan gepland. Schiphol noemt de ‘erg lange’ wachtrijen vervelend en vraagt begrip en geduld aan de reizigers. -
met video70
Luchtvaartmaatschappijen claimen miljoenenschade bij Schiphol
Luchtvaartmaatschappijen willen de schade van de annuleringen op Schiphol verhalen. Het zou gaan om een schadebedrag van miljoenen euro’s. Dat zegt Barin, de organisatie van vliegmaatschappijen die in Nederland actief zijn. ,,Schiphol zal de financiële schade op zich moeten nemen’’, zegt voorzitter Marnix Fruitema. -
Alleen KLM-reizigers hebben recht op vergoeding na staking bagagepersoneel
Een grote groep vliegreizigers die vanwege de staking dit weekend op Schiphol getroffen werd door vertragingen en annuleringen, vist achter het net bij financiële vergoedingen. Alleen KLM-reizigers blijken recht te hebben op genoegdoening.
-
top 10
Dit zijn de tien beste uitjes in Groningen volgens Tripadvisor
Op zoek naar een leuk uitje in Groningen? Of benieuwd wat anderen vinden van de attracties in de hoofdstad van de provincie? Dit zijn de tien beste uitjes in Groningen volgens Tripadvisor. -
In dit Duitse hotel rijd je met de auto tot aan de deur van je kamer, ook op de verdiepingen
In een hotel in Frankfurt kunnen gasten met de auto naar hun kamer rijden. Een woongebouw in Berlijn diende als voorbeeld. Een tweede autohotel is in aanbouw in Düsseldorf. -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.