Volledig scherm
PREMIUM
© Annet de Groot

Over negen bergen in sprookjesachtig Slovenië

reisreportageVeel kampeerders en camperaars rijden erdoorheen, dieper naar het zuiden. Terwijl het sprookjesachtige westen van Slovenië toch zo de moeite waard is.

Quote

Het verhaal gaat dat God de Slovenen een stuk van Zijn Eigen paradijs heeft geschonken

Volledig scherm
© MONIQUE WIJBRANDS

Uit & thuis

De reis
West-Slovenië ligt op circa 1.150 autokilometers van Utrecht (via Duitsland). Vliegen kan ook, onder meer van Schiphol naar Ljubljana met KLM (retour vanaf €121). Wizz Air vliegt voor minder vanaf Charleroi. Huurauto nodig? Regel dat liefst in Nederland, bijvoorbeeld bij Sunny Cars.

Het verblijf
sava-hotels-resorts.com biedt allerhande accommodatie, waaronder glampinghutjes met hottub op Camping Bled.
Hotel Golf, in Bled, verhuurt e-bikes.

Doen
Op bohinj.si/en/ zijn activiteiten te regelen in en rond NP Triglav, zoals een begeleide trek. Op klet-brda.si staat informatie over prijswinnende wijnproeverijen.
Meer weten: mijnslovenie.com

Volledig scherm
© Annet de Groot

Over negen bergen en twee zeeën... Zo begint in Slovenië iemand die een sprookje gaat vertellen. Er was eens... Of beter gezegd: Ergens in een land hier ver vandaan...

Echt ver is Slovenië niet. Wel sprookjesachtig. Het land, dat tot 1991 deel uitmaakte van het inmiddels uiteengevallen Joegoslavië, is een aaneenschakeling van bergmassieven, heuvelachtige laagvlaktes, meren, rivieren, bossen, bergdorpjes, kloven, schilderachtige stadjes, ridderkastelen, grotten en een heuse draak.

En dan die taal, met letters die we in het Nederlands niet kennen. Dan waan je je toch een heel eind van huis.

Negen bergen
Slovenië grenst in het westen aan Oostenrijk en Italië, in het zuiden aan Kroatië en in het oosten aan Hongarije. Van welke kant je ook komt: je moet de bergen over. Die bergen (wel meer dan negen) heten de Julische (of Juliaanse) Alpen. In de winter populair bij skiërs, in de zomer bij watersporters en mensen die willen onthaasten.

Dat kan goed bij de eerste grote meren die je, komend vanuit Oostenrijk, tegenkomt: het feeërieke meer van Bled, Blejsko jezero op zijn Sloveens. Donkerblauw, helder water waarin karpers zichtbaar rondzwemmen tussen de zwanen. Nu zijn die vogels voor een Nederlander niet heel bijzonder, maar hier steken ze wel erg fraai af tegen de omgeving. En hoeveel sprookjes zijn er wel niet waarin een rol is weggelegd voor zwanen? Nou dan.

Wat het meer van Bled een beetje onwerkelijk maakt, is het eilandje met daarop de 9de-eeuwse Maria Hemelvaartkerk, met bijzondere fresco's en een gouden altaar. De burcht op de berg die erbovenuit torent, maakt het plaatje compleet.

Bled is rijk bedeeld met (wellness)hotels en ecocampings, waar sommige glampinghutjes zelfs zijn voorzien van een hottub. En er wordt - elektrisch - gefietst; 4 kilometer naar de overkant van het meer.

Een halfuur verder met de auto ligt een ruigere plas, het door groene bergwanden omsloten meer van Bohinj. Het is een van de zeven meren in het Nationale Park Triglav (spreek uit: triglau) dat een groot deel van de Julische Alpen omvat.

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”