Volledig scherm
PREMIUM
Ap Dijksterhuis neemt een duik in de Ganges in India. Voor ziektes is hij niet beducht. © RV

Reisverslaafd: in een roes van reizen

ReisverslaafdReizen maakt gelukkig, zegt de reisverslaafde hoogleraar Ap Dijksterhuis in zijn nieuwe boek. ‘Als je brein razendsnel nieuwe prikkels verwerkt, kom je in een roes’.

Als je moet kiezen tussen een nieuwe keuken en op reis gaan, kies dan de reis. Ap Dijksterhuis (48) kan niet stelliger klinken. De psycholoog aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, verslaafd aan reizen naar verre landen, schreef het luchtige boek Wie (niet) reist is gek, gebaseerd op ruim dertig onderzoeken, boeken en eigen ervaringen.

Ver van huis ben je in staat creatiever en gelukkiger te zijn, concludeert hij. Over de grens werkt je brein soepeler en evenwichtiger dan thuis. Dat komt onder meer omdat reizen ons bevrijdt van ballast en ruimte biedt voor nieuwe inzichten.

Dat verschil merk je al op vakantie naar de camping in de Dordogne, maar het wordt pas echt spectaculair als je de westerse wereld achter je laat en je getroffen wordt door een cultuurschok. Marokko voldoet al. Ga naar Fez, raadt Dijksterhuis aan.