Volledig scherm
PREMIUM
Hindeloopen © Hans Avontuur

Shoppen in de elf Friese steden

it giet oan!Geen ijs, wel een Elfstedentocht. Langs winkels met een ziel. Van harte welkom bij Ester, Sylvia, Roosje, Marco, Heleen, Titus en vele anderen.

Volledig scherm
Ester maakt sublieme koffie bij 't Scheve Huys © Hans Avontuur
Quote

Ze moesten wennen als onze producten, maar als de Friezen eenmaal voor je gaan, gaan ze ook echt, hoor

Uit&thuis

De reis
Leeuwarden is het vertrek- en eindpunt van de Elfstedentocht. Ook als er geen ijs ligt. Op internet zijn routes te downloaden om de tocht af te leggen of de fiets, de motor of met de auto. De afstand bedraagt dan meestal zo'n 240 kilometer in plaats van de krap 200 over het ijs.

fietselfstedentocht.frlrouteyou.nl
route.nl

Het verblijf
In een toeristische provincie als Friesland is op het gebied van overnachten alles mogelijk. Van het mooie Post-Plaza in Leeuwarden, waar modern en oud worden gecombineerd, tot een soort bedstede in de herberg van Oom Lammert en tante Klaasje in Workum.

Koffie, thee en broodjes
Fruitbar SIS, Naauw 5a, Leeuwarden: verse smoothies en tropische surprises van Siska de Vries, die de kunst leerde op Curaçao.

Royaal Belegd, Lemmerweg 4, Sneek: voor lunchbroodjes van Roos en Eric.

The Teaspoon, Begine 31, Workum: heerlijke thee van Sylvia in knus decor.

By Pimpé, Jongemastraat 31, Bolsward: perfecte cappuccino met huisgebakken taart.

't Scheve Huys, Noord 64, Franeker: eerlijke, zelfgebrande koffie van Anita, Ester, Sonja en Simone.

Meer informatie
friesland.nl

Het is nog donker in Leeuwarden. De oranje lichtjes weerspiegelen in het Van Harinxmakanaal. Hier vertrok op 18 januari de legendarische Elfstedentocht van 1963. Van de tienduizend schaatsers zouden er slechts 129 de finish halen. Barre weersomstandigheden, de Hel van het Noorden en de geboorte van een nationale held: winnaar Reinier Paping.

Voor de stedentripper is de start een stuk aangenamer. Met een cappuccino in Hotel & Grand Café Post-Plaza, het voormalige postkantoor van Leeuwarden dat na de verbouwing qua design en uitstraling in Rotterdam had kunnen staan. Of Brooklyn.

Het hart van de stad is een gevierd winkelparadijs. De Kleine Kerkstraat werd al verschillende keren tot de leukste winkelstraat van Nederland gekozen en ook langs de kades van Naauw, Kelders, Over de Kelders, Weaze en Nieuwestad is het sfeervol slenteren langs de etalages. Nog leuker is het om bij Post- Plaza om de hoek, in de Oude en de Nieuwe Oosterstraat.

Deze twee straten, die in elkaars verlengde liggen, ademen stad en hebben nog niet het gelikte sfeertje van de Kleine Kerkstraat. Bovendien is het winkelaanbod er verrassend, met een combinatie van Turks fastfood en vintage kleding tot Friese streekproducten van Priuw en cadeau-artikelen van De Pluymgraaff. Topvondst: aardewerken schalen van BijdeHand, een combinatie van winkel en dagbesteding voor mensen met een beperking.

De stad uit, het land in. Zoals de helden van '63. De Zwette, waarover de schaatsers in het donker naar Sneek reden, bevindt zich ergens links in de leegte. Hoewel er geen ijs op het water ligt of rijp over de weilanden, is de sfeer ingetogen winters. Soms doemt er in de ochtendnevel een kerktoren op. Jellum, Weidum, Oosterwierum.